Фалшиа новина стана причина за масова психоза сред родители в Карнобат, които побързаха да вземат преждевременно децата си от училищата и от детските градини, наплашени, че ще им ги отнемат. Пред всички учебни заведения днес е имало родители, предимно от ромски произход, дошли по спешност да си отведат малчуганите.

„Днес в град Карнобат, в училище „Христо Ботев“ е имало опит за вземане на деца от социалните служби. За животните си мълчахме, за децата пак ли?“, този страховит призив върви в социалните мрежи и допълнително всява напрежение, като подчертава, че изходът е в една политическа партия.

Оказа се обаче, че в подобна новина няма нищо вярно.

„Във връзка с тиражирането на невярна информация, относно извеждане на деца от училище, ръководството на СУ "Христо Ботев" град Карнобат се обръща към училищната родителска общност да не се поддава на провокации и фалшиви новини. Нека да пазим спокойствието на децата в училище!“, обявиха от ръководството на училището. Пред БургасИНФО оттам заявиха категорично, че няма никаква причина за напрежение сред хората.

Зам. кметът на Карнобат Мария Генова също е запозната със случая. „Подобно напрежение имаше за всички учебни заведения. Донякъде успяхме да успокоим хората, които бяха разтревожени и се чудеха какво става. Слухът се разнася чрез фейсбук или от уста на уста. И ние се чудим кой би имал интерес от подобна паника. Никой няма да вземе децата им, защото няма никакви основания за това. Нито социалните служби, нито Районното полицейско управление, нито ние работят по някакъв сигнал. Такъв няма. Няма причина за извеждане на деца.“, категорично заяви Генова пред БургасИНФО.