Ремонти на ключови сгради, съоръжения за деца, обновяване на Пенсионерски клубове и Читалища, асфалтиране и чакълиране на улици – това е само част от свършеното за осигуряване на по-добър живот в населените места на община Камено. През първия мандат на кмета Жельо Вардунски Камено поведе битка за всяко село, за да бъде гарантирано на местните жители, че ще имат условия за отглеждане на децата си, спокойствие за възрастните хора, осветление, чиста питейна вода и няма да газят в кал. Това ще бъдат и част от приоритетите на Вардунски, който е кандидат за втори мандат, за следващите четири години.

Много от селата станаха привлекателно място не само за българи, но и за чужденци, които намират в тях уют и спокойствие. Едно от тях е Тръстиково, в което своя дом са открили и много англичани и руснаци. В селото беше извършен основен ремонт на Пенсионерския дом, изградени бяха нова детска площадка и красива дървена беседка в парка. Чакълирани са голяма част от улиците в селото, ремонтиран е Пощенският клон, в момента се строи сграда към Гробищния парк, който е поддържан от служителите на Общината. През последните месеци бе открит Пощенски клон в сградата на кметството, както бе обособено място и за Ловджийския клуб. За улеснение на хората в селото кабинетът на кмета Иванка Драгова бе преместен на първия етаж в Кметството. През изминалите четири години бе направен и ремонт на църквата. Най-голямата гордост на местния кмет Иванка Драгова е, че през настоящото лято започна изграждане на водопроводната мрежа. През следващата година жителите на Тръстиково ще имат чиста вода в домакинствата си. Предстои възстановяване на уличната настилка и изграждане на отводнителен канал. Това са едни от много цели на Драгова през следващия мандат.

Във Винарско бе ремонтиран Пенсионерският дом, който е социалното средище на възрастните хора в селото. Санирана бе северната стена на сградата, а през 2019-та година се обнови и фасадата. През изминалите четири години бяха чакълирани редица улици в селото, както бяха и извършени ремонти на някои от общинските сгради.

Положен е 1200 квадратни метри асфалт, ремонтиран е покривът на църквата, подменена е дограмата на Читалището и Здравната служба.

Сградата на Кметството също е освежена, подменени са пейките в парка на селото. Още в началото на мандата бе изградена детска площадка за най-малките. Кметът Стайко Манев се гордее, че днес селото свети.

„Като станах кмет, имаше 5 крушки, сега осветихме повечето улици, има осветление и на Гробищния парк“, обяснява той. През следващите месеци ще бъде направен паметник на загиналите воини през 1912-1914 година, засега са положени основите му.

Община Камено се погрижи и за едно от най-малките, но китни каменски села – Вратица през изминалия четири годишен мандат. Бе направен основен ремонт на покрива на Кметството, който течеше при всеки дъжд. Бе ремонтиран и Пенсионерският дом, сменена бе дограмата, поставена нова подова настилка и днес възрастните хора имат всички условия да провеждат своите социални и културни мероприятия. Бе изградена и чешма на Гробищния парк. Общината чакълира част от улиците, бе изграден и мост на критично място при силни дъждове. Лекарският кабинет е изцяло обновен, а всеки понеделник идва лекар на място, за да преглежда болните хора.

Подмяна на дограмата на бившото училище в с. Желязово, построяване на изцяло нов тротоар пред църквата, изграждане на водопровод, захранващ двете селски чешми – това е само час от свършеното през изминалия четири годишен мандат в едно от най-хубавите места в Община Камено. През изминалата година бе направен основен ремонт на Здравната служба. Беше поставена съвременна настилка, а кабиненът напълно бе обновен. Това е едно от селата с напълно обновена Здравна служба. През последните месеци бе направена и детска площадка в селцето. Общината ежегодно ремонтира пътя от Желязово до разклона на Русокастро. След големите порои Община Камено осигури средства, а жителите на Желязово сами ремонтираха пътя си и дадоха пример на всички в България.

Село Константиново вече има изцяло ремонтирана Здравна служба, нов навес за възрастните хора към Пенсионерския клуб, преобразено Читалище, детска площадка и над 3000 метра чакълирани улици. Това са едни от многото придобивки на каменското село за изминалия четири годишен мандат.

Порутената някога сграда, където сега се помещава Здравната служба, е напълно преобразена – покривът е ремонтиран, а вътре помещенията имат съвременен вид. Там ще бъде и пощенския клон на селото, а през следващите месеци ще се обособи и оборудва помещение за младите, които искат да спортуват. Направен е и козметичен ремонт на кметството, сградата е освежена с ново обзавеждане и дограма. Сменена е и дограмата на местното читалище, ремонтът там продължава. Изградена е и нова детска площадка за най-малките в селото. През изминалия мандат е направена 600 метрова улица в покрайнините, мястото там бе рисково при поройни дъждове и същевременно затрудняваше работата на общинските машини. Направени са 5 отводнителни шахти, над 400 квадратни метри нов тротоар, асфалтирани са 1000 квадратни метри улици.

Читалището в село Кръстина вече блести. Рушащото се през годините читалище в селото придоби нов облик през изминалия мандат на общинския кмет Жельо Вардунски. Бе направен основен ремонт, сградата санирана, дограмата сменена, а залата напълно обновена.

Ливада и Полски извор са селата, които обединиха усилията на Общината и местните жители да излязат бързо от кошмара, който преживяха при наводненията. Бяха ремонтирани къщи, асфалтирани улици, направени отводнителни съоръжения.

В Ливада беше направен ремонт на къщите, пострадали от наводнението, както и ремонт и хидроизолация на покрива на кметството. Изградена е дъждовна канализация от 102 метра на главната улица, извършен й бе ремонт. Чакълирани бяха улици, поддържа се Гробищният парк, редовно се извършва сметосъбирането.

В Полски извор са изградени 4 новоизградени мостови съоръжения, чакълирани бяха улици. Беше извършен ремонт на покрива на кметството. За децата има нова площадка, а за възрастните хора - нова беседка. Направен беше ремонт на главната улица. Осигурено беше финансиране за ремонт на църквата. Редовно се поддържа Гробищният парк, както и уличното осветление.

Основен ремонт на уличното осветление, мащабен ремонт и на Социалния патронаж и поставяне банкомат в с. Русокастро бяха сред първите дейности на общинската администрация след встъпването в длъжност на кмета Жельо Варуднски. Частично бяха асфалтирани проблемните пътни участъци, бе доизградена 100 метра канализация още през 2017 г. Тогава общинският багер изчисти затлачените отводнителни канали в източната част на селото. Ремонтиран бе и покривът на Кметството, който течеше при всеки дъжд. Общинските служители подмениха старите кабели и изгорели крушки на уличното осветление. През 2017 година също така бе сменена дограмата и положен окачен таван в Социалния патронаж, който обслужва десетки хора в селото. Закупени бяха и специални съоръжения за поливане на местния стадион. През 2018 и 2019 година продължи ха дейностите по почистването на деретата и проблемните участъци на река Русокастренска. Извършен бе цялостен ремонт на покрива на Читалището със средства, дарени от земеделските производители, както и финансиране от Общината. Закупен бе и нов храсторез за нуждите на селото. През изминалата година бе подменено изцяло кухненското оборудване в Социалния патронаж. Ремонтиран бе и санитарния възел на Здравната служба. Извършен бе ремонт на пътя Русокастро-Желязово. А през настоящата бе отремонтиран тротоара към Здравната служба. Започнаха ремонтите на киносалона и подмяна на дограмата на Читалището. Бяха направени частични ремонти в детската градина, както изградени 2 ревизионни шахти на канализацията за дъждовни води. Чакълирани бяха много улици, а главната бе асфалтирана. В сграда до кметството е обособена стая за музейна експозиция, а амбициите на кмета са да я превърне в съвременен музей, който да бъде една от атракциите на селото след завършване на разкопките и проекта за зона за отдих на крепостта Русокастро и популяризирането на района. През следващия си мантат общинската администрация се е ангажирала с изграждането и на модерна детска площадка в центъра на селото.

В село Свобода беше извършен основен ремонт на Кметството, чакълиране на улици. Общината поддържа осветлението, както и Гробищния парк. За най-малките жители беше направена нова детска площадка в детската градина.

Трояново до броени месеци ще има чиста вода. През настоящото лято започна изграждането на водопроводната мрежа в едно от най-големите села в Камено - Трояново. Парите са осигурени от европейски проект, благодарение работата на общинската администрация и кмета Жельо Вардунски. Така жителите на селото ще имат чиста вода в домакинствата си. През изминалия мандат бе направен ремонт на пътя Трояново-Равнец. Условията за развитието на културната дейност в местното читалище вече са много по-добри. Направен е основен ремонт на покрива на сградата. В момента се изгражда и спортна площадка за жителите на селото.

Черни връх е преобразено. Укрепване на църквата, изграждане на три нови моста, строителство на стационарна сцена за развитието на културния живот на селото, цялостен ремонт на детската градина и нова модерна детска площадка са само част от преобразяването на с. Черни връх за изминалия 4-годишен мандат.

Една от гордостите на кмета Тодор Щерев е, че малките деца вече са настанени в детската градина в Черни връх, а не в Бургас. В детското заведение са поставени нови секции, креватчета, а от последната година вече има и парно отопление. Още за направеното в селото – ВИЖТЕ ТУК.

Работата за всяко населено място с грижа за жителите му е приоритент за кандидата за втори мандат за кмет на Камено Жельо Вардунски през следващите 4 години.