В Бургас стартира подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване.

Първите нови контейнери са вече разположени в ж-к "Меден Рудник", ж-к "Изгрев" и ж-к "Зорница". Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и чрез педал, което ще гарантира по-голяма чистота и удобство за гражданите.

Контейнерите са предназначени за изхвърляне на смесени битови отпадъци. На поставените стикери е представена информация за видовете отпадъци, които не трябва да бъдат поставяни в тях: отпадъци за рециклиране, едрогабаритни и строителни отпадъци, растителни отпадъци, текстил и опасни отпадъци. За изброените видове отпадъци следва да се използват съответно контейнерите за разделно събиране, мобилните центрове за отпадъци, генерирани от домакинствата, допълнителните услуги, предоставяни от Община Бургас за безплатно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци.

С въвеждането на новата система, старите контейнери тип "бобър" постепенно ще бъдат замествани. Новите контейнери са с вместимост от 280л. и 375л. - няколко пъти по-голяма от досега използваните. Капацитетът на един нов контейнер е да замести между два и три стари такива.

Община Бургас призовава гражданите да не оставят отпадъци извън контейнерите и да се съобразяват с указанията за разделно събиране. Всеки отпадък извън предназначения за това контейнер е условие за допълнително замърсяване на околното пространство. Управлението на отпадъците и поддържането на чистотата е един от големите проблеми, с които трябва да се справя всеки съвременен град. Това е единствено възможно, ако модерната инфраструктура и добра организация се комбинират с отговорно поведение на всеки един от нас.