Бим, Макс, Парис, Уран, Роко, Джаро и Аксел са най-специалните и важни спецполицаи в Бургас. Освен, че вършат безпогрешно работата си, те печелят симпатиите и бурните овации на децата, където и да се появят, но пък и карат престъпниците да не смеят да ги доближат. Като всеки истински полицай, те вдъхват особен респект. Това са 7-те кучетата, на които Специализираните полицейски сили в Бургас разчитат при откриване на наркотици и борба с масови безредици. 6 от тях са порода немска овчарка, а едното – белгийска. Всяко едно от тях си има свой водач, на чиито команди реагира безотказно.

Аксел и Бим са спецове по откриване на наркотици. За всяка цел те подлежат на специфично обучение.

„Ние ги обучаваме да драскат. Кучетата, които са специализирани да откриват бомби, се учат по друг начин, защото например, ако в един сак има взрив, ако драска, то може да гръмне. Там реагират пасивно – учат ги да сядат, да лягат, някои ги обучават да лаят. При нас такива кучета няма, с такива разполага Гранична полиция.“, каза водачът на Бим. Кучето предизвика истински фурор сред децата в петък в Морската градина, когато бяха демонстрациите за празника на МВР. Немската овчарка е на близо 4 години и от мъничко е под грижите на своя водач. Не е обучаван да бъде с намордник – темата, особено актуална сред стопаните на кучета през последните дни.









Парис по време на протеста на ромите от квартал "Победа" пред сградата на Община Бургас.




Кучетата-спецполицаи предизвикват изстински възторг сред децата по време на демонстрации на полицията в училищата в Бургас.