Бургаските служители на МВР не отстъпиха пред предизвикателствата и трудностите, стоящи пред една от най-големите и натоварени областни структури. Благодаря, че показахте висок морал, постоянство, бързина, професионализъм при вземане на решения и поемане на отговорност, положихте труд в полза на обществото. Това са качества, достойни за уважение. Да си полицай не е само професия, това е призвание. Това заяви директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов на тържествената церемония, с която областната дирекция отбелязва професионалния си празник. Утре се навършват 140 години от създаването на МВР, като тържествените прояви в Бургас ще продължат с демонстрации.

„Аз и моите колеги сме горди, че сме част от тази система. Има тенденция към намаление на престъпността. Причината е отлично взаимодействие на полицейските структури и прокуратурата. В резултат - има незначителен процент оправдателни присъди. Всичко това освен, че има пряко въздействие върху извършителите на престъпления, има и превантивен ефект спрямо останалите“, добави старши комисар Калоянов.

„Неизброими са събитията, за които сме разчитали на бургаския полицай. Много трудно в нашето ежедневие може да съчетаеш доблест, чест и мъжество. Това са качества, които вие притежавате. Нека името, гордостта и пагона на бургаския полицай да е за пример за младите поколения – за този, които мечтаят да работят тази професия“, обърна се към служителите в бургаската дирекция кметът Димитър Николов.

„Впечаляващ факт е, че трета година поредна година отчитаме намаляване на регистрираните претъпения. За изминалата година те са 19% по-малко, това се дължи на добрата превантивна дейност. Специално в Бургас все по-често се вземат мерки „задържане под стража“ спрямо чести извършители на престъпления. Затова благодаря на разследващите полицаи, колегите от прокуратура и от съдилищата.“, посочи администативният ръководител на Апелативна прокуратура Любомир Петров.

Днес бяха наградени и децата – призьори от международни и национални шампионати по джиу джицу, трениращи към бургаския полицейски джиу джицу клуб. Тържествената церемония днес завърши с поднасяне на венци и цветя в памет на служителите от МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг..

В петък, 5-ти юли, в Морската градина, по главната алея между „Гъбката” и Морско казино” са предвидени свободно достъпни демонстрации, на които могат да присъстват бургазлии и гостите на града.

Ще бъде разположена техника и въоръжение, както и демонстрирани способностите на служителите от „Охранителна полиция и КАТ”, „Гранична полиция”, „Жандармерия” и „Пожарна безопасност и защита на населението”. Те ще покажат действия при:

- намиране на скрити наркотици посредством служебно полицейско куче

- проверка за нарушения по ЗДвП посредством мобилни таблети

- алкоочила / виртуално пресъздаване въздействието на алкохола върху човек/

- тестване с дрегери за употреба на алкохол и наркотици

- демонстрация на мобилната тринога за скоростен режим

- превантивни занятия по пътна безопасност със съдействието на БНР – Бургас и SOS ПТП

- демонстрации на състезателите от Централния полицейски карате и джу джицу клуб – Бургас

- симулация на изпити за постъпване в МВР / физически и за интелигентност/

- първа долекарска помощ – доброволци от БЧК – Младежка секция

- демонстрация от експертите – криминалисти от сектор „БНТЛ” на съдържанието на дактилоскопния куфар

Щу има изложба с превантивни плакати, подготвени от студентите на Национална художествена академия – филиал Бургас. Всеки ще може да си направи снимки за спомен на атрактивни детски пана или на живо с полицейските служители и техника и др.