Песните на една от емблемите на Странджа – певецът и нестинар Костадин Михайлов, огласиха Летния театър в Бургас в събота вечерта, за да поставят началото на благортворителна инциатива, насочена към всички родолюбиви българи – реставрация на параклиса „Света Богородица“ край Малко Търново. Изпълненията на най-добрите странджански изпълнители докоснаха сърцата на хората в публиката, сред които бяха и кметовете на Малко Търново – Илиян Янчев, както и на Средец – Иван Жабов.

Костадин Михайлов представи албума си „Моето пеещо Българово“. Част от издадените дискове с него са предназначени за безплатно предоставяне на всички музикални училища в страната. Другата част е за продажба, като средствата ще бъдат насочени за параклиса „Света Богородица“, който е в местността Църногорово.

„Това е прекрасна местност, която съвсем наскоро посетих. Направи ми впечатление колко е голям параклисът и иконите, които се съхраняват в него. Това ме подтикна за тази инициатива. Днес е началото.“, каза Михайлов.

„Това са прекрасни музиканти, настръхваме като ги чуем. Странджанци сме едва голяма общност, за съжаление – пръснати, но пък истински българи, които толкова много обичаме този край. Тази инициатива няма да е последната. Стараем се да пазим традициите, обичаите, параклисите и църквите, които ни правят да бъдем българи, да бъдат в състояние, което да можем да предадем на младите. Динко е олицетворение на Странджа. Нека имаме повече поводи за песни, да се събираме. Най-хубаавата част на бургазлии е Странджа“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Параклисът „Света Богородица“ се намира в местността Църногорово, на около 4 км от Малко Търново, разположен е на десния бряг на река Църногоровска, и от незапомнени времена е свято място за малкотърновци. Издигнат е през 1926 година на мястото на друга свята обител. А там навремето е имало и лечебно аязмо. Целта е то да бъде възстановено и отново да бъде притегателен център за всички, които обичат Странджа.