Една от най-големите медицински лаборатории в страната - „ЛИНА”, тази година отбелязва 20 години от своето създаване. Много бургазлии помнят първата „ЛИНА” на улица „Републиканска”. Две десетилетия по-късно лабораторията вече има десетки филиали в различни части на страната и е пример за високо качество и стандарти. Зад девиза „Ние измерваме Вашето здраве” стои голям екип от опитни лекари от всички лабораторни специалности и модерна апаратура, която постоянно се обновява. За началото и как е създадена „ЛИНА” споделя нейният управител – д-р Васил Костадинов.

- Д-р Костадинов, „ЛИНА” е първата частна медицинска лаборатория в Бургас. Как се роди идеята за нейното създаване и с какви предизвикателства се сблъскахте? Трудно ли беше?

- Идеята се роди съвсем случайно. Никога не съм искал да се занимавам с това като лекар, но иронията на съдбата направи така, че през цялото време след като завърших медицина да не работя друго. Веднага след като реших, че ще специализирам „Клинична лаборатория“, понеже нямах друга алтернатива, видях и възможността да направим нещо по-различно, нещо по-модерно и нещо, чието развитие и прогрес да зависи от нашия ентусиазъм, нашите чувства и желания. Така се роди идеята за „ЛИНА”. Създаването ѝ продължи няколко години и преди двадесет се осъществи.

Трудности е имало, но всяко начало е трудно. Когато свикнеш да ги преодоляваш, не те боли както, като прохождаш. Неприятното е, че емоцията и ентусиазмът, силните чувства и желанието да се доказваш, все повече и повече придобиват друга форма и израз и преминават в рутина, административна отговорност, еднообразие, съобразяване с договорености и изисквания на контролиращите органи. В „ЛИНА” обаче сме успели да запазим основното чувство - желанието да помагаме на хората да са здрави! Това ни движи напред и благодарение на това чувство преодоляваме всяко предизвикателство.

- 20 години по-късно „ЛИНА” е не само най-голямата медицинска лаборатория в област Бургас, но и една от най-големите в страната. Колко общо са лабораториите в момента и в кои градове са те?

- Лабораторията ни претърпя развитие и като резултат от това са и дейностите ни в други области. Освен в Бургас имаме лаборатории и манипулационни още във Варна и Ямбол. Общият им брой в момента е близо 40, а персоналът надхвърля 200 души. Винаги сме се ръководили от максимата да работим добре и да сме в полза на пациентите, да сме там, където има нужда от нас и можем да дадем от себе си на другите. Смея да твърдя, че правим дори и невъзможното да сме точни и коректни и да създаваме максимално удобство за хората.

- На какви специалисти разчитате в своя екип и обучавате ли собствени кадри. Колко са младите лекари, които в момента работят в „ЛИНА” и успявате ли да ги мотивирате да остават в България?

- Разчитам на всеки и всеки разчита на другия от екипа. Ние сме едно тяло и ако някой от органите страда - боледува цялата лаборатория. Лекарският екип, лаборантите, биолозите, другите медицински специалисти, куриерите, санитарите, администрацията са семейството, с което прекарвам по-голямата част от времето си. Осъзнал съм, че и най-модерният апарат е нищо без компетентите специалисти. Благодаря на всички, че са част от „ЛИНА”.

Истината е, че не е лесно да работиш и живееш в условията, които се предлагат в България и е равно на героизъм, затова се радвам на факта, че все още има интерес от млади колеги за специализация тук и сега. В момента на щат при нас са шестима специализанти. Надяваме се да останат на работа при нас. Стараем се и полагаме усилия да ги мотивираме да изберат България, за да има кой да изследва и лекува нашите деца и внуци. Затова искрено се надяваме да привлечем още млади колеги.

- Вие сте първата лаборатория, която започна да провежда редица профилактични кампании. Защо превантивните изследвания са важни за пациентите и научиха ли се хората да се грижат за здравето си преди да се е появил конкретен проблем?

- Профилактиката на заболяванията е най-съществената грижа за човешкото здраве.Това е осъзната необходимост и работата за това пациентите сами да се грижат за себе си, помагайки на личния си лекар или специалист, за когото често не достига време е един от приоритетите ни. Дейността, свързана с профилактиката, често е недофинансирана или лимитирана и това води до невъзможност за осъществяването ѝ. Тогава идеята на приемлива цена да се направят профилактични анализи се оказа добър вариант както за пациентите, така и за техните лекари. Наложи се като модел и изследването на два биохимични показателя, свързани със социалнозначими заболявания, безплатно за пациента, което започна като форма на профилактична дейност преди година.

- Като лекар с дългогодишен опит бихте ли ни споделили от какви промени има нужда системата на здравеопазването, за да може пациентите да имат по-лесен и навременен достъп до важни изследвания?

- Достъпът до здравеопазване и в частност до лабораторни изследвания е свързан основно с финансирането и приоритетите на обществото. Когато човек осъзнае смисъла на собствения си живот и започне да го цени повече, тогава вероятно би могло да настъпи и промяна в посочената система.

- Има ли хора, на които искате да благодарите за това, че винаги са били до Вас през тези години и са Ви подкрепяли?

- Разбира се! Благодарни сме на нашите пациенти за доверието им към нас ! Ние съществуваме за тях и благодарение на тях! Благодарен съм и на всички лекари, лечебни заведения, административни органи и служби, на общинските ръководства, сдружения, пациентски организации и многото други структури, с които работим съвместно. И разбира се се прекланям пред всички работещи и работили в лаборатория „ЛИНА” сега и през миналите 20 години.

- Какво си пожелавате навръх 20-та годишнина на лаборатория „ЛИНА”?

- Пожелавам си лаборатория „ЛИНА” да я има и след мен. А на всички Вас желая да сте здрави и здравето си да измервате при нас!