Община Бургас е осигурила 100% европейско финансиране и е била готова да изгради новата улица от бул. „Коджакафалията” до същестуващата пощенска станция в комплекса. Три подписки срещу идеята и недоволство от жителите обаче са стопирали идеята. Това сподели кметът Димитър Николов по време на сесията на Общинския съвет при дебатирането на въпрос от общинския съветник Радослав Петков за състоянието на пешеходния подлез на бул. „Захари Стоянов”.

„Всички обекти в „Меден рудник” се изпълняват по план. Спрените обекти в компекса са два. Единият е улицата, която свързва бул. „Коджакафалията” със същестуващата поща. Имаме осигурено финансиране, дойдоха притеснени жители, които заявиха, че изграждането и асфалтиране на нова улица ще повиши скоростта и ще застраши децата им, които играят в този участък. Затова стопирахме проекта”, заяви кметът Николов.

Той каза, че напрежение сред живеещите в близост е предизвикал и проектът за изграждане и модернизация на пешеходния подлез на бул. „Захари Стоянов”.

„Отговаряйки на изискванията ние трябваше да разширим габарита на този подлез и това ставаше чрез отчуждаване на дворове успоредно на двете улици. Имаше много сериозно напрежение и аз помолих строителната фирма да не го реализира.

Пред нас има два варианта. Ние имаме разработен проект с технически влязло в сила разшерение и европейско финансиране. Трябва или да затворим подлеза, защото е опасен, или Вие – общинските съветници, да се ангажирате да убедим хората. Ако има разбиране у живущите в този район ще възложа отново да се направят разчети”, заяви кметът Николов. След обясннието му Петков отново поиска Общината да реновира подлеза.

„Чукате на отворена врата. Аз съм съгласен и Ви призовавам да помогнете да убедим жителите на този район”, заяви Николов. Той каза, че ще съдейства за организиране на нови срещи с участвалите в подписките, за да се достигне до решение.