Да бъде обособена зона за безплатно използване на басейни с лечебна кал и луга, на територията известна като „Солниците“. Това предлагат в отворено писмо общински съветници, от групата на ГЕРБ в Бургас, до пловдивския бизнесмен Николай Пиронков - собственик на „Черноморски солници“. Басейните с лечебна кал и луга са в активите на предприятието.

Преди началото на лятото собствениците направиха реконструкция на територията на басейните – подменени са дървените скари, обновени са подходи и бентове.

През всички предходни години природните дадености се използваха безплатно от посетителите. От тази година собствениците на „Черноморски солници“ допускат хора, на частната им собственост, срещу вход от два лева.

„Басейните с кал и луга са прочути със своите лечебни свойства и благоприятно влияние върху редица неразположения и заболявания. Затова те се посещават от хора с различни здравословни проблеми. Част от посетителите са възрастни, много от тях правят процедури на това място от десетилетия. Входната такса, макар и символична, се оказва затруднение за повечето от тях“, мотивират се общинските съветници.

„В тази връзка отправяме предложение към собственика на предприятието Николай Пиронков за отваряне на част от зоната за безплатно ползване. Със сигурност много от по-младите посетителите ще предпочетат пространството с вход. Надяваме се, че предприятието няма да бъде ощетено, предвид направените разходи за реконструкция“, казват представителите на местния парламент в морския град.

Те обръщат внимание на факта, че собственикът на „Черноморски солници“ винаги е бил граждански ангажиран и смятат, че и сега ще намери решение, което ще даде възможност на нуждаещи се хора да използват лечебните природни дадености.

Припомняме, че на заседание на Общински съвет – Бургас вече беше приета докладна, на групата на ГЕРБ, за разширение на паркинга до Солниците. Собствениците на автомобили паркират там безвъзмездно.