74-годишният Станко от Несебър е поредният случай на човек, който на практика живее в УМБАЛ-Бургас, защото няма къде да отиде.

„От една седмица човекът е изписан от Отделението по гастроентерологията, но няма кой да го прибере. И няма къде. Багажът му е от една долница на анцуг, маратонки и две тениски. Никой не ходи при него в болницата. Има брат и сестра, но не могат да го вземат. Братът по негови думи е онкоболен, сестрата гледа сина си с увреждане. Лекарите го държат, защото няма как да го изхвърлят на улицата. Човекът е много лъчезарен и с ума си”, сигнализираха разтревожени близки на други пациенти пред БургасИНФО. Хората апелират Социалните служби да се самосезират по случая и да посетят Станко, за да му помогнат да излезе от болницата.

За случая потвърди и лекуващият лекар на пациента д-р Йорданов.

"Човекът е социално слаб, казва, че не може да си плаща квартирата и живеел, където завари. Има хронично заболяване на черния дроб, но се движи и може да се самообслужва. Повече от две седмици стои тук. Първият път го взе негов приятел, но на следващия ден отново го заварихме в отделението, докаран с бърза помощ, защото легнал на една пейка и го прибрали отново в болницата. Клиничната пътека е 4-5 дни, а вече за един месец е при нас два пъти”, заяви д-р Йорданов, който от месец води разговори по казуса със зам.-главния лекар на болницата. Според д-р Йорданов трябва да се вземат мерки и да се помогне на Станко да бъде настанен другаде.

Пациентът има заболяване, което не налага престой в болница.

Приятелят на Станко е споделил пред лекарите, че когато е бил здрав не е имало човек, на който да не направи услуга, а днес е забравен от всички.

Понеже съдбите на много хора са подобни е повече от необходимо Социалните служби да се задействат и да разработят алгоритми, които да осигуряват нормален живот на тези, за които няма кой да се погрижи.