Кметът на Костенец е обещал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследването срещу кмета.

Случая с кмета на Костенец е започнал е по информация, подадена от Антикорупционен орган за данни за корупционно престъпление, обясни Гешев.

"Това е една интересна ситуация, защото, ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава. До два дена това е основният предмет на разследването“, обясни прокурорът.

Има данни и за извършено длъжностно присвояване на общинско предприятие и проявена безстопанственост, допълни наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

"В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателствата. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме и данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, обясни тя.