Дивото къмпингуване вече ще е разрешено, но само на определените за това места. Палатки, кемпери и каравани обаче няма да могат да се поставят по плажовете. Който не спазва правилата пък ще бъде санкциониран с глоба от 500-1000 лв. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

С промените на практика се регулира свободното къмпингуване, като ще се обособят конкретни зони, където ще могат да се разполагат палатки, кемпери и каравани. Тези територии обаче ще бъдат извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.
Глобата за диво къмпингуване извън обособените зони ще бъде между 500 и 1000 лева. Наказателните разпоредби обаче ще влязат в сила година, след като се създадат условията за легално къмпингуване.

Въвеждат се и санкции за паркиране или преминаване на автомобили през дюни, които ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

"Отваря се законовата възможност да се къмпингува легално извън къмпингите. Това е една позитивна новина за българските къмпингари. Досега всичко беше неуредено, без правила и на практика незаконно", посочи председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов.

"Необходимо е да има правила, които да позволят кумпингуването да се случва по начин, по който се опазва природата. Народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи, и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище", посочи Николина Ангелкова.

Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие" пък коментира, че поправките не решават истинските проблеми по Черноморието.

"Най-вече ни притеснява, че този закон не е подлаган на анализ, а такъв е крайно необходим. Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с проблемите на свободното къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно, а ние приехме поправки, които ограничиха свободното къмпиране", коментира тя в кулоарите на парламента и посочи, че противниците на поправките ще продължат с протестите.