Акцията в офиса на кабелната телевизия RN в Бургас е за драстично нарушение на авторските и сродните права на национални телевизии. Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева, заяви прокурор Йовита Григорова на извънреден брифинг.

През 2018-та година в Районна прокуратура в Бургас са постъпили множество сигнали от физически лица и представители на търговски дружества, затова че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, множество тв програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право, посочи тя. В случая ставало въпрос за две национани телевизии.

Извършени са били много проверовъчни действия от наблюдаващите прокурарори със съдействието на сектор „Киберсигурност“ към ГДБОП-София и в края на септември 2018 г. при Районна прокуратура-Бургас е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер - против интелектуалната собственост. Предвид продължаващата престъпна дейност и след надлежно решение на Районен съд Бургас е престъпено към действие за незабавно преустановяване на тази дейност и са извършени действия по претърсване и изземване от централен офис и абонатна станция за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото, добави Григорова. Тези действия са извършени под наблюдението на районен прокурор, в присъствието на служители от „Киберсигурност“ към ГДБОП, Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията.