Една клиника в покрайнините на Харков привлича хиляди бездетни двойки от цял свят. Докато на много места сурогатното майчинство не е разрешено, в Украйна е напълно възможно.

С нелеката задача да износи чуждо дете се е заела и Наталия. Тя е бременна в осмия месец с детето на двойка германци. Преди няколко седмици тя се е преместила да живее в близост до клиниката в Харков.

Решила се на трудната задача заради доброто заплащане. Тя иска добър живот за децата си, а заплатата на мъжа й не може да го осигури.

От другата страна е Ана. 40-годишната германка има зад гърба си няколко неуспешни опита за изкуствено оплождане и сурогатството е бил единственият път пред нея и съпругът й. В Германия обаче това е незаконно

Забраната на германските власти обаче е доста лицемерна, смята Ана.

"Сурогатното майчинство в Германия е забранено, въпреки че много известни личности и хората, които имат пари, го правят. Когато се върнеш в Германия с дете, службата за закрила се отнася с теб така, сякаш си престъпник", обяснява жената пред DW.

В Украйна обаче всичко е възможно - срещу най-малко €30 000. Няма официална статистика, но запознати твърдят, че в Украйна се раждат стотици деца по този начин.