Бургаският апелативен съд потвърди наказание от четири години „лишаване от свобода“ на Мартин Т., разпространявал наркотици, докато изтърпявал присъда в затворническо общежитие в София. Наложено му е и наказание „глоба“ в размер на 10 000 лв.

Мартин Т. е признат за виновен в това, че на 6-ти и 7-ми юни 2011г. в София и Бургас, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително, разпространил на Димитър П. високорискови наркотични вещества: 100,961 гр. Коноп - канабис, марихуана, на стойност 605,77 лева и 47,678 гр. амфетамин на стойност 1430, 34 лева.

Престъплението е извършено чрез изпращане на пратка по куриерска фирма от адрес в София до офис на същата фирма в Бургас, където е получена от Димитър П.

По същото време Мартин Т. е изтърпявал общо наказание лишаване от свобода за срок от пет години за престъпления от общ характер. Той се намирал в Затворническо общежитие „Казичене“, бил е назначен на постоянна работа извън общежитието – във фирма и в този период работил като барман на външен обект – хотел.

Димитър П. е получил високорисковите наркотични вещества, за които предварително бил заплатил, като изпратил парите с пощенски запис на името на брата на подсъдимия.

Настоящото ефективно наказание от четири години съдът е определил да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Делото е било разгледано в отсъствието на подсъдимия Мартин Т., тъй като не е бил намерен на посочения от него адрес в гр. София, обявен е за общодържавно издирване и до деня на заседанието не е бил открит.

Правото му на защита е било гарантирано с явяването и участието на негов упълномощен защитник.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.