На дълбочина 3 метра в Червено море експертът по морска екология Асаф Звулони улавя с ръка червен корал, захванал се за пилон на нефтена платформа, предаде Франс прес. Планирани са работи по поддръжката на нефтената платформа, която се придвижва в морето. Ако намерилите убежище там корали не бъдат преместени, часовете им са преброени, предава БТА.

Звулони и колегата му Асаф Хабари обличат водолазни костюми, за да се гмурнат във водата екипирани с длета и чукове. "Трябва да ги спасим - каза Хабари. - Важно е да се съхрани здравето на екосистемата." Той поставя длетото си в основата на корала и започна внимателно да нанася удари.

Коралите използват като изкуствен риф пилоните на платформата, инсталирана в морето край курорта Ейлат в южната част на Израел. След като червеният корал се е отделил от ударите с чук, Звулони грижливо го поставя редом до други корали в пластмасова кутия. След това Хабари и Звулони излизат на повърхността, където ги чака корабчето, което ги е довело на място. То се насочва към близка подводна обсерватория, където голяма част от коралите ще бъдат транспортирани. По-малка част ще бъде изпратена в учебни заведения и аквариума на зоопарка в Йерусалим./БТА