След като членът на НИС на СДС Дончо Златев призова държавата да закупи детски линейки, здравният министър Кирил Ананиев му изпрати отговор. Ето какво сподели Златев в официалния си профил във фейсбук относно становището на здравното министерство.

„След като вчера обявих публично, че повече от месец Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите не могат да излязат със становища относно идеята ми за закупуване на специализирани детски линейки, днес рано сутринта получих отговор подписан лично от министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев.

Накратко г-н Ананиев ме информира, че "в изпълнение на Предварително дефиниран проект №4 "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи", по програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм на европейското икономическо пространство, Министерство на здравеопазването, в края на 2017 г., закупи 463 високотехнологични медицински апарати, в т.ч. 33 транспортни кувьози/инкубатори".

След това министърът ми пише, че кувьозите са разпределени в многопрофилните лечебни заведения, с разкрити структури по неонатология. Освен това, нямало нужда от специализирани детски линейки, защото същите кувьози така били конструирани, че механично се закрепяли на мястото на носилката и всеки реанимобил ставал "детска линейка".

До тук чудесно, обаче как това решава проблема и изобщо разбран ли е проблемът се пита в задачата?

Веднага обяснявам, защото явно в Министерството не са разбрали не само идеята ми, но и смисъла на специализираните детски линейки. Тяхното предназначение е да осигуряват денонощна и адекватна медицинска помощ, не само на недоносените бебета, а за всички деца от 0 до 18-годишна възраст. Не малък за подценяване е и фактът, че тези линейки освен със специализирана апаратура разполагат и с условия, в които децата да бъдат по-малко стресирани и да се чувстват в безопасност. Нека се замислим и за последиците за психиката на децата, които оставят подобни преживявания.

Повече ме притесни следващото обяснение - нямало нужда, видите ли, от специални автомобили за детска спешна помощ, защото и сегашните вършат работа. Добре, но реално при проблемите на Спешната помощ и постоянния недостиг на линейки, които да обслужват подадените сигнали, се създава предпоставка за "конфликт". Абсолютно закономерно детските спешни случаи са с приоритет, но ако няма специализирана линейка и се ползват обикновените реанимобили това ще удари обслужването на всички останали случаи на спешност. За пример ще дам Южното Черноморие, където по неофициални данни има 17 линейки, 5 от които са в Бургас. Абсолютно недостатъчни да покрият нуждите на региона, особено в туристическия сезон, а какво да говорим да покриват и нуждите за спешна детска помощ. И положението не е само тук така. Покажете, че децата наистина са с приоритет!

Като цяло говорим за тотално друга философия, която поставя децата и грижата за тях на първо място. Половинчати работи от типа - "ама ние сме осигурили каквото сме могли", могат да се правят с години, но ефектът ще бъде по-скоро нулев, а тук става въпрос за живота и здравето на собствените ни деца.

Продължавам да смятам, че закупуването на тези специализирани детски линейки е нещо основополагащо, което ще задвижи процеса по модернизиране на спешната помощ за децата на България. Надявам се и министърът да го разбере! Надявам се, че и министър-председателят ще го разбере! Аз се надявам, надявайте се и Вие!”