Опитен измамник-рецидивст пуска обяви за продажба на автомобили в известен сайт за сделки с превозни средства и лови наивници, които му плащат капаро. Сред засегнатите са двама мъже от Камено, които са завлечени с продажба на АТВ. За поредната си измама, мошеникът е осъден условно на 8 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години. Присъдата е на Бургаския районен съд, като измамникът е признал вината си.

Мошеникът умело мамел наред по една и съща схема, като е бил осъждан общо 10 пъти. Той пускал е обява, че продава автомобил, който в действителност не е негов, след което получавал капаро от различни краища на страната и после се „покривал“, като не отговарял на търсещите го потърпевши. За извършването на тези измами бил улеснен от факта, че работел в автокъща във Варна и имал възможност да снима различни автомобили. Капарото, което получавал варирало между 100 и 200 лева, става ясно от мотивите на Бургаския районен съд, с които е наложил наказанието.

Той снимал и едно от продаващите се в автокъщата превозни средства, а именно АТВ - марка „Кавазаки“, и пуснал обява в интернет сайта „cars.bg“, която гласяла, че то се продава за цена от 2000 лева. За контакти посочил своя телефон, който ползвал към този момент, а като собственик на АТВ-то и подател на обявата написал, че е частно лице от Казанлък.

|На обявата попаднали двама мъже от Камено, които решили да закупят АТВ-то и заедно да го ползват. Единият от тях се обадил на посочения телефон и разговарял с подателя на обявата, който му обяснил, че е собственик и се продава от него, с много добри технически характеристики, в много добро състояние, със сменени консумативи и т.н. Мошениът обяснил, че ако искат да закупят АТВ-то, кандидат-купувачите следва да изпратят капаро в размер на 200 лева.

Кандидат-купувачите събрали парите и единият от тях отишъл в офис на „Изипей“ в Камено и изпратил сумата на посоченото от продавача име във Варна. По-късно той се чул по телефона с подателя на обявата, който му казал, че ще я изтрие от сайта по-късно. Казал им да отидат до Казанлък, където се намира АТВ-то и когато наближат града да му се обадят, за да ги посрещне и да им покаже машината, като на място ще им даде документите за регистрация в КАТ, а те ще му дадат останалите пари.

Още същия ден, потърпевшите тръгнали за Казанлък. Движейки се по магистрала „Тракия“ единият шофирал, а другият гледал в интернет. Изведнъж видял подобна обява, но вече с друго описание. В коментарите към нея имало изказване на човек, който е пострадал от измама и призовавал всички потребители да не стават жертва на същия мошеник. Тогава се свързал с човека с коментара и разбрал, че той е от София и по същия начин в момента пътувал за Казанлък, където разбрал, че е станал жертва на измама.

Кандидат-купувачът веднага се опитал да се свърже с „продавача“, но отначало телефонът давал свободен сигнал, след което бил изключен. Така двамата от Камено разбрали, че са измамени и на отбивката за Карнобат направили обратен завой и се върнали в града.

После те подали жалба в полицията и мошеникът бил установен.

По-късно, привлечен в качеството си на обвиняем, той изразил е съжаление за извършеното и е посочил, че желае да сключи споразумение с прокуратурата, ако успее да възстанови щетата, предмет на делото.