Виолистът Ювал Готлибович и цигуларката Ракел Кастро Пего ще свирят с оркестъра на Държавна опера – Бургас на 23 май от 19 ч. под диригентската палка на маестро Амир Шиф. Изявените солисти с международна кариера ще свирят в „Симфоничен концерт“ творби на Моцарт, Макс Брух и Уилям Уолтън. В програмата са включени увертюрата из операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония №38 в До мажор на Моцарт, „Двоен концерт за цигулка и виола“ – опус 87 в Ми минор на Брух и „Концерт за виола и оркестър в три части“ на Уолтън.

Ювал Готлибович е изпълнител и композитор с кариера в Европа, Съединените щати и Израел. Свирил е като солист с Йерусалимския симфоничен оркестър, ансамбъла на солистите на Тел Авив, Тексаския фестивален оркестър. Композира пиеси за театрални компании, както и музиката за два игрални филма от епохата на нямото кино по поръчка на фестивала за кино „Are More“ в Испания. Ювал Готлибович е най-младият професор в Университета на Индиана, САЩ. В момента е професор в Консерваторията в Лугано и в Каталуня.

Ракел Кастро Пего е известна от сцените на Великобритания, Италия, Словения, Хърватия, САЩ, Франция, Израел, Испания и Близкия изток. Завършила в Испания и Лондон, тя получава магистърска степен по музика в Университета в Индиана благодарение на спечелената от нея стипендия „Фулбрайт“. Преподавател по цигулка в Консерваторията в Каталоня от петнадесет години, тя е известна като педагог и в Университета в Индиана.

Маестро Амир Шиф е едновременно американски и израелски диригент. Дирижирал е Мариинския оркестър, Литовския камерен оркестър, Симфоничните оркестри на Шънджън и Гуейан (Китай) и др. На българската публика е познат от постановката на старозагорската опера „Кармен“ от февруари миналата година.