Откриването на Медицинския факултет в Бургас е изключително важно за младите хора в града и в региона – те ще имат възможност тук да се образоват и обучват в желаната специалност. Това е възможност в Бургас да дойдат младежи от други градове и държави. Успоредно с обучението на български получаваме акредитация за обучение и на английски език. Надямаме се да останат и да се раеализарт кто лекари в Бургас. Убеден съм, че след 5 или 10 години огромният проблем на нашия град с липса на квалифицирани специалисти в здравеопазването ще бъде решен. Един от трите важни пробелма откакто съм кмет е бил именно здравеопазването. Другите теми – инфраструктура, екология, работа и т.н. са се променяли като приоритет, но един от големите проблеми е бил здравеопазването. Неговият корен се дължи на липсата на квалифицирани сптециалисти, които да работят тук – в Бургас. Има мигриране на пациенти, много хора търсят квалифицирана помощ извън Бургас. Убеден съм, че когато първите студенти завържшат, този птроблем ще се реши. Това е една инвестиция в здрнавето на гражданите. Това каза кметът Димитър Николов на пресконференция минути, след като стана ясно, че Народното събрание гласува откриването на Медицински факултет към университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ в Бургас. Това беше мисия, за която Бургас се бори 6 години (СНИМКИ ОТ СВРЪХМОДЕРНАТА БАЗА И ОБОРУДВАНЕ НА ФАКУЛТЕТА - ВИЖТЕ ТУК).

„Наложително беше в Бургас да има този вид образование. Шанс за нас беше, че имахме възможността с ректора проф. Миткова преди 6 години да стратираме тази инициатива. В тази кауза на Бургас се включиха огромен брой съмишленици – политици, общественици, лекари, ректори, директори на здравнси центрове, хора, които милеят за Бургас. Благодарение на всички тези усилия този трънлив път го изминахме с доста перипетии, с много сложности. Важното е, че това вече е факт -благодарение на общинските съветници, финансирането, което успяхме да осигурим, гъвквата работа на ръководството на университета.“, добави Николов.

Той посочи, че сградата 100% е готова като обзавеждане, оборудване, технологии, софтуери за да се преподава пълния курс на обучение.

„Ще функционират 9 катедпри. Този факултет в момента е на най-високо ниво в срвнение с всички останали факултети и университети в страната. Учили сме се от грешките и добрите практики на всички съществуващи учебни заведения. Успяхме да осигурим най-добрите учебни методики и практики. Първите три години ще се учи само теория, след това ще започнат клиничните практики в здравните заведения в Бургас. Там студентите щ получат практическите умения и опит – така че полученсото като теоря да го приложат на практика и след това да се яват на изпит.“, каза Николов.

Изпитите по химия и билогия за първите студенти ще са на 21 и 27 юли. „Всички материали са готови, чакаме последните технически подробности, за да може проф. Миткова да обяви тези изпити. Тук през септември ще стъпят първите стденти по медицина и се надявам тези млади хора наистина да получат удовлетворение.“, каза още кметът.

86 са хабилитираните и нехабилитираните преподаватели. Повече от 50 тях са професори и доценти. Средната им възраст е около 50 години. Има и бурпгаски преподаватели, но по-голямата част са от София, Варна, Стара Загора. Между тях има такива, които са родени в Бургас.

„Днес за Бургас и за университета е страхотен ден. Това беше един един много дълъг път, който извървяхме и ако не беше подкрепата на Община Бургас, на кмета Димитър Николов, на общинските съветници – тази сграда нямаше да е факт. Ние сме готови с всичцки програми, чакаме студентите. Студентите ще излизат магистри лекари, след тов следват специализациите.“, каза ректорът на университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ проф. Миткова.