Община Приморско ще почиства пешеходните зони на града с иновативна вакуумна почистваща машина, която елиминира нацяло вредните емисии и вдигането на прах при ръчно почистване през сухите сезони. Новият модел машина 2211 Electric на белгийския производител Glutton е печелила златен медал от конкурса за иновативни продукти на Международен пловдивски панаир 2016г.

Това е поредната иновация, която общинското ръководство въвежда в общината и ще допринесе за комфорта и приятното впечатление на посетителите на града.Машината е електрическа, лесно се задвижва и управлява напред и назад. С голяма мощност е и като прахосмукачка събира всякакъв отпадък, като има възможност да засмуче пластмасова бутилка до 2 литра. Сметосъбирачката е безшумна и с нея почистването става по-бързо и лесно и заменя голяма част от ръчния труд, който се полага за метене. Освен по-добро, почистването с модерна техника е и по-лицеприятно . Отпадъците се събират в пластмасов контейнер с вместимост 240 литра. С машината лесно се почиства под пейките, а също така и около дървета, където е трудно достъпно. Машината ще е от изключителна помощ и през есенния сезон, когато започне окапването на листата и е трудно справянето само с ръчен труд.

„В момента сме и в процедура по закупуване на два големи и два по-малки сметосъбиращи камиона. Инвестираме средства около милион в чистотата. Дейността няма да се дава на концесия, каквито слухове има. ОП „Чистота“ на територията на Приморско трябва да бъде общинско, защото това означава работа, контрол, което е и социална политика с добър ефект.“, каза кметът Димитър Германов.