Безплатен обяд за едни деца, а за други – 2 лева в едно и също училище- Този казус изправи едни срещу други родители на ученици айтоското СУ „Никола Вапцаров“. Ситуацията там е следната: Децата, пътуващи от съседни населени места не плащат нито стотинка, а за останалите струвал 2.04 лв. Въпреки, че ръководството на учебното заведение е спазило всяка буква на закона, се появиха обвинения в дискриминация. 105 са децата, които пътуват до средищното училище в Айтос от други населени места.


„Няма нарушение на разпоредбите. Подобна организация на храненето касае само средищните училища в страната. Според последните поправки /от 1 януари 2017 г./ в Закона за училищното и предучилищното образование на пътуващите ученици в целодневна форма на обучение се осигурява транспорт и обедно хранене. Тези деца стават по-рано, за да отидат на училище, нямат възможност да се приберат за обяд в домовете си, затова е предвидено и обедно хранене“, каза Виолета Илиева, началник на инспектората на Министерството на образованието в Бургас, цитирана от Дарик.

Таксата не е задължителна, каза тя и допълни, че дали школниците, които са с адресна регистрация в Айтос, ще се хранят в училището на обяд, зависи от родители. „Децата, които не желаят да се хранят на обяд в училището, могат се приберат до домовете си“, допълни Илиева.

Към този момент не е ясно как точно ще бъде организирано храненето на учениците в СОУ "Никола Вапцаров". Законът дава възможност да училищното настоятелство да реши как да бъдат разходвани средствата от образователното министерство за спорния обяд.

Очаква се да бъде приложена формула, в която обядът ще струва по левче и за пътуващите ученици, и за тези с адресна регистрация в Айтос, което пък ще постави въпроса - спазено ли е изискването на ЗУПО за осигуряването на безплатен обяд на учениците от малките населени места.