Ученици представят „Независима България и пътя към независимостта“ в Приморско, вижте програмата за празника

img

„…прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство… . Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!…“.

С това завършва Манифестът на княз Фердинанд I, с който на 22 септември /стар стил/ 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Търново е провъзгласена Независимостта на България.

Днес, 110 години по-късно, Приморско ще отбележи тържествено паметния за родината държавнически акт. Община Приморско е насочила изцяло инициативите си към децата, за да ги запознае с историята на България. Учениците от СУ “Никола Й. Вапцаров“, ще пишат есета на теми свързани с независимостта на България. Първата тема е „Независима България- някога и днес“, а втората „Независимостта на България- изборът да бъдеш свободен. Есетата ще бъдат оценени от комисия съставена от учители по Български език и литература, и история, като най-добрите ще бъдат класирани на първо, второ и трето място.

Младите писатели ще бъдат наградени от Община Приморско.

От 10:30 ч. на 22.09. в Историческият музей в Приморско ще бъде направена презентация от ученици, на тема „Независима България и пътят към независимостта“.

Възпитаниците на училището в град Приморско ще потопят изцяло аудиторията в историческите факти, чрез подготвена викторина, както и пресъздаването на исторически личности от времето на Освобождението и обявяването на независимостта.

Запознаването на най-малките жители и гости с историята на България, ще стане, чрез изкуството. За тях ще има изнесена работилница пред сградата на Историческият музей.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас