Паметник на Апостола на свободата Васил Левски беше официално открит преди броени минути в центъра на Руен от президента Румен Радев и кмета Исмаил Осман. Той се намира в близост до сградата на Общината.

Идеята за паметник на Васил Левски в Руен е от 9 години и усилията на Инициатвния комитет по изграждането му, на дарителите и на местните жители се увенчаха с успех днес, когато се навършват 181 години от рождението на Левски. Монументът е дело на скулптора Иван Бахчеванов. На церемонията по откриването присъстваха и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати от БСП и ДПС, общински съветници, много местни хора.

„Преди 2 месеца получих покана от кмета Исамил Осман за откриване на паметник на Васил Левски. Приех я веднага и днес виждам, че съм имал безпорни основания да го направя. Ако погледнем справките, ще видим, че съществуват над 150 паметника на Апостола на свободата. Много от тях са далеч извън пределите на Родината, разпръснати от Аржентина до Япония. Но днес, в деня на рождението на Васил Левски, малката, скромна по размер община Руен, но велика по дух, заема своето място в тази символична география на почитта. За мен Вашият паметник има изключително голяма стойност. Първо, защото е издигнат с подкрепа и дарения на хората от общината и най-вече, защото е издигнат от хора, независимо от техния етнос и вяра. Вие доказвате, че големите дела могат да бъдат постигнати с малки стъпки и задружни усилия. Така както Васил Левски учеше нашите предци. Ако днес паметниците на Васил Левски се множат, то не е само от суета. Правим го, за да съхраним заветите и идеите на Апостола. Правим го, за да предадем на децата си трудните уроци на историята, да отстояват чистата и свята република, която трябва да бъде място за съгласие, братство и абсолютно равенство между всички народности. Материалното наследство на Васил Левски е повече от скромно. Неговите фотографии с времето избледняват, но неговите завети трябва да останат. Думите му трябва да се препрочитат, да вълнуват сърцата и да провокират нашата съвест. Защото написаното от Левски не винаги носи готовите отговори, които търсим, но неговите думи ни товарят и днес с огромна лична отговорност.“, каза президентът Румен Радев.