Вижте как бригадата на Стоян шета из Приморско да поправя покриви, без никога да правила ремонт

img

Майсторите на бригадира Стоян измъкнаха 1900 лева от възрастно семейство, за да поправят покрива на къщата им, без никога да са правили ремонт и нямат никаква предства как се извършва. Районният съд в Царево наказа двама от мошениците с глоба от по 1000 лева. От мотивите на съда става ясно, че групата е пристигнала в морския град именно с цел да измъква пари от хора, без изобщо да има намерение да извършва каквото и да било услуга.

Потърпевшото семейство притежавало втори жилищен етаж от жилищна сграда на ул.“Стара планина“ №5А в Приморско. Всяка година, през пролетта, възрастните съпрузи пристигали в Приморско, за да подготвят имота за настъпващия летен сезон, тъй като през зимата живеели във Варна. Тази година започнали да обсъждат предстоящите ремонтни дейности, които да бъдат извършени. Особено наложителен и отдавна плануван , бил ремонтът на покрива. Поради финансови затруднения изпълнението отлагали във времето.

По същото време в Приморско пристигнали и Стоян Д., Стоян Г. и Васил Г., заедно с други свои приятели и роднини. Първоначалната им идея била да започнат някаква работа, като калайджии или да се представят за строителна бригада и привидно поемайки задължение пред възложителите за ремонт на покриви, да си набавят пари.

Още с идването си в града те пристъпили към изпълнение на намисленото. Както всички останали, така и Стоян и Васил обикаляли от къща на къща в град Приморско и предлагали извършването на ремонтни дейности на покриви. Такива в действителност те не възнамерявали да извършват, а единствената им цел била да печелят от различни хора, които срещуобещаната услуга следвало да заплатят уговорената парична сума. Наясно с идеята бил Стоян Д., който се съгласил да се представя за бригадир на строителна група и да лъже, че обещаният ремонт ще бъде изпълнен. Всъщност, никой от тях тримата до този момент не бил извършвал такива строително- монтажни работи и нямал нужните умения и познания.

Щом стигнали до сградата на ул.“Стара планина“ в Приморско Стоян и Васил забелязали намираща се в двора възрастна жена, за която предположили, че е собственик на имота. Двамата я заговорили с единственото намерение да създадат неверни представи, че ще ремонтират покрива на сградата. Основната им идея била тя да приеме предложената услуга и без да бъде изпълнена, да заплати уговорената цена.

Още в началото на разговора, в стремежа си да звучат убедително, двамата излъгали пострадалата, че докато работили на съседен обект, внимателно огледали и забелязали течове и други проблеми по покрива й, които според тях налагали извършването на ремонт. След като свидетелката жената потвърдила пред тях, че възлагането на ремонтни дейности е наложително, двамата продължили да лъжат, че разполагат с нужните материали, за които обяснили, че са останали в излишък от предходния обект в Приморско. Естествено, те не разполагали с тях, тъй като работа от такова естество не били извършвали. Въпреки, че не знаели какво е действителното състояние на покривните елементи, те изразили готовност същите материали да бъдат вложени при ремонтирането на покрива. От самото начало у тях липсвало намерение да изпълнят уговорките. Нито един от двамата имал опит или умения в тази специфична дейност, но убеждавали пострадалата, че възнамеряват да изпълнят ангажимента си.

По-късно в разговора се включил и съпругът на жената. Без дори да огледат покрива на сградата „майсторите“ заявили пред съпрузите, че ремонтът ще обхване пренареждане на керемидите, поставяне на изолационна хартия под тях, както и заковаването на конра-летви - само на частта от покрива. Първоначалната посочената цена на ремонта възлизала в размер на 180 лева, но идеята им била постепенно да се увеличава. Жената поискала писмен договор, но естествено – такъв й бил отказан.

По-късно Васил и Стоян запознали своя бригадир – другия Стоян с успешните си преговори.

Когато и тримата били при съпрузите, Стоян посочил и конкретните дейности, които ще бъдат извършени и колко ще струват. Той поискал по 37 лева на квадратен метър.

Още тогава, пострадалата предоставила 300 лева , с които да бъдат закупени материали. Такива материали били закупени и доставени на обекта, но без да се прецени какъв вид и количество са нужни в действителност.

За да не се усъмни, че поетите ангажименти всъщност не са изпълнени, малка част от керемидите били пренаредени, а на няколко места била поставена изолационна хартия и заковани летви. След известно време Стоян обявил, че ремонтът е изцяло завършен, което не отговаряло на истината. След като посочил какви суми се дължат за положения труд, съобразно пъроначално уговорените ремонтни дейности, обвиняемият той настоял да бъдат платени 1 900 лева. В тази връзка, още преди да разбере, че реално изпълнената работа липсва жената дала парите.

Малко по-късно съпрузите се качили на покрива, огледали го и установили, че ремонт не е извършен.

Двамата майстори на име Стоян са наказани да заплатят глоба по 1000 лева, а Васил е сключил споразумение с прокуратурата.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас