Странджа тръпне в ужас, след като вчера 400 овце и кози в царевското село Кости бяха унищожени, заради огнище на чума. Новината вцепени животновъдите от съседните общини, които не знаят какво да очакват. В момента санитарни инспектори взимат проби от добитъка в 10-километровата зона около огнището и ако те са положителна, следва ново избиване. Затова снощи хората от Малко Търново са се събрали съвсем импровизирано в центъра на града, все едно някой е свирил сигнал за тревога.

„Целият разговор беше изключително тежък. Хората са много притеснени, на всички им се плаче. Цялата ситуация сме я виждали през 2011 г., тогава шапът отново тръгна от Кости, няколко дни по-късно беше в Граматиково, след това в Близнак, Стоилово и така пламна цяла Странджа. Хората от това се страхуват, защото веднъж са го преживели, втори път е непосилно за тях. Чудят се какво да правят и не могат да вземат решение. Не е въпросът в обезпечението, защото знаете, че то ще е мижаво, ако избият животните им. Животновъдите се чудят как точно при нас все се получава”, каза шред БургасИНФО кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Според него избиването на животните не решава проблема.

„Факт е, че преди няколко години ги избихме и след време отново се получава същото. Кой ще е този, който вече ще дойде да инвестира в Странджа в животновъдство, а това е най-чистата планина. Няма нещо, което да замърсява реките, водите и гората, а въпреки това всички болести– шап, син език, сега чума се хвърлят в Странджа. И това аз не го доумявам как се случва, но всичко, което мине е при нас. И какво да правят тези хора? Те си говорят с животните, те ги кръщават на името на внуците си, за тях е голяма радост, когато се роди едно агънце, го гледат като дете и в крайна сметка да дойдат и да ти го убият, при положение, че не го лекуваш, а го убиваш, някак си е много жестоко. Тези хора за какво да останат?”, пита реторично кметът на Малко Търново.

В момента са обособени две зони – в трикилометровата няма населени места, но в десеткилометровата се взимат проби и се правят прегледи на животните. Ако чумата по дребния преживен добитък пламне и там, това би било равно на катастрофа за поминъка на местните в този и без това обезлюдяващ се район.

„ Ако трябва утре, като дойдат внуците им и да отидат и да купят кисело мляко и кренвирши от магазина, за какво да стоят в този регион? Ами няма! Ще си дойдат в Бургас и ще си седят на пейката пред блока. Но хората са останали в Странджа, защото са свързани с този край и животновъдството. Това са животни, които са селектирани повече от 50 години и сега в един момент идваме, избиваме ги и казваме: „Решаваме проблема”. Аз не мисля, че това е решение. Този проблем лично и на мен, колкото не искам да го казвам, ми се струва малко представен: „Няма човек, няма проблем”, споделя Янчев. Той е възмутен, че темата, която касае толкова много хора е подминавана.

„Преди няколко дни за едно куче в Малко Търново се вдигна такава врява и шум и се намесиха политически партии. Дори кравата Пенка предизвика повече съчувствие, всички се обединиха, за да я спасят. В същото време се избиват стотици животни, които са месодайни, млекодайни и това остава без особено внимание. Къде е логиката?. Нямаше никаква информация. Никой предварително не разговаря с хората, не мина по обектите да каже каква е сиуацията. Няма говорене и така се губи доверието между човека – животновъд и ветеринарния лекар. Защото той в едно такова селце е повече от кмет. Хората вече ги е страх, ако животното се разболее да споделят с ветеринаря, предпочитат да си го лекуват с бабини илачи, защото иначе ще бъде убито”, допълва кметът.

Той разказва, че навремето само в Малко Търново официално е имало 240 000 животни. Днес това е брйката в цяла Бургаска област. Обезпечението за избитите животни в и около огнищата е мижаво – около 40лв., които по никакъв начин не възстановяват нито труда, нито изхранването на животното.