700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути. Това стана ясно на среща на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов с жителите на Ахелой. Тя бе организирана, за да се отговори на въпросите, възникнали след пускането на 15 юни на движението по директното трасе на обходния път на Ахелой. В нея участваха и кметовете на Ахелой Иван Георгиев и на Поморие - Иван Алексиев, заместник-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова, представители на превозвачите, осигуряващи автобусния транспорт на жителите на Ахелой със съседните населени места и др.

Спирката за гражданите на Ахелой, пътуващи с обществен транспорт, както и досега ще е на ул. „Цар Симеон", съобщиха от АПИ. Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас ще влизат по ул. „Цар Симеон", ще преминават по улиците „Рила", „Черно море", „Струга" и след това отново по ул. „Цар Симеон" ще достигат до настоящата спирка. По този начин не се прави опасен ляв завой, каквито твърдения има.

Инж. Атанасов и кметовете на Несебър, Поморие и Ахелой обсъдиха възможността за изграждането на допълнителна връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на път I-9 с пътя за Равда и по общински пътища. Дължината й е около 480 м. Утре започват геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да стартират и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са различни варианти и е избран възможно най-оптималният вариант за влизане от Слънчев бряг към Бургас.

С изграждането на тази връзка Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканската пътна мрежа, каквито нямат и областният център Бургас, както и всички други населени места по Южното Черноморие. Връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява посредством новото кръгово кръстовище на път I-9 Слънчев бряг - Бургас и третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда.

С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация, преди началото на активния туристически сезон, се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг – Бургас и се повишава безопасността на движение. С построяването на обходния път интензивният транзитен трафик вече не преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти, категорични са кметовете от региона.