32-годишният пожарникар Станислав Райчев от Бургас се превърна в любимия хоби готвач на цяла България, а титлата му в кулинарния формат Masterchef беше повече от заслужена. Седмица след победата, БургасИНФО разговаря със Станислав за двете големи страсти в живота му, какви са реакциите на хората, когато го видят при пожар, и какви са съветите му за безопасност в кухнята.

- Ще останете ли в Пожарната и няма ли да си направите собствен ресторант в Бургас, след като спечелихте Masterchef?

- Пожарната не е само работа, а призвание за мен и е много трудно да я захвърля с лека ръка. Надявам се да съчетавам и двете мои страсти – работата ми като пожарникар и кулинарията. Иначе не е лесно да се отвори ресторант в Бургас, нужни са много средства и най-вече добър екип. За да се случат нещата в една кухня, са необходими много хора. Но това остава на дневен ред, не е отхвърлено като идея, надявам се в близко бъдеще и това да се случи.

- Как ще комбинирате двете неща – огнеборството и кулинарията?

- Сега започвам с дегустационни вечери с мои авторски менюта, които ще представя в различни ресторанти в Бургас и страната, за да могат хората да се докоснат до кухнята на Masterchef. Да видят какво е да се приготви по-семпла храна, но по-добре изглеждаща. Ще има много изненади, забавни моменти, снимки и автографи, но най-важното е вкусната храна, която събира хората. Така мисля да съвместявам двете дейности. След това ми предстои курсът в училищетп „Льо Кордон Бльо”, където ще отида и ще се насладя на нещо неверотно – да черпя знания от извора. И след това само времето ще покаже какво ще стане.

- Какви са съветите Ви за безопаснот към домакините, които според пожарникарите най-чество предизвикват инциденти в кухнята?

- Не само жените са потенциална опасност в кухнята, всеки може да бъде такава. Колкото е наслада, че си приготвяш вкусна вечеря, толкова и трябва да се внимава, защото всяко разсейване води до неприятни ситуации, като да забравиш тенджерата на котлона. На много места хората работят вкъщи с газови котлони, което е много опасно, защото трябва да внимават всичките им уреди да са защитени, газовите бутилки да минават преглефи, когато трябва. За безопасността в кухнята - това е нещо, което всеки трябва да има като самосъзнание и да се грижи сам за себе си, защото когато вминаваш какво правиш, не се разсейваш, тогава няма как да се случи. Но когато правиш още 100 неща – оставиш нещо на котлона и отидеш да разходиш кучето, тогава има потенциална опасност да се случи най-неприятното – именно пожар. Затова съветът е винаги да се внимава, винаги, когато се прави нещо в кухнята мисълта на човек да е там – няма значение дали това е мъж или жена, никой не е застрашен от грешки, но важното е даги сведем до минумум.

- Кой от двамата - Вие или съпругата Ви готвите у Вас и какво най-много обичате да приготвяте?

- Аз обичам да готвя вкъщи, но съпругата ми също много и харесва, заедно приготвяме много вкусни вечери, но аз изземвам тези функции. Синът ми също помага в кухнята – даваме му да бели зеленчуци, да подрежда масата, по-дребни неща. Така всеки помага, става забава, приготвяме нещо вкусно и здравословно. Най-много обичам да приготвям различни видове меса под всякаква форма – печени, варени, поширани и т.н. Месото винаги присъства на нашата трапеза, рибата също е основен продукт, който два или три пъти в седмицата консумираме – много е полезна както за нас, така и за сина ни. Обичаме и други, може би по-въглехидартни храни за вечеря. Понякога си правим паста, синът ми обожава паста и заради него приготвяме малко по-въглехидратни вечери, но понякога човек трябва да си позволява и такива неща.

- Кои са най-безумните сигнали, на които сте откликвали като пожарникар?

- Непрекъснато има безумни сигнали, неприятното е, че хората не разбират, че тел. 112 е всъщност телефон за спешни повиквания и се звъни на него, когато има застрашен човешки живот или пряка опасност. За жалост се използва за не толкова важни сигнали, като започнем от това, че някой видял, че нещо виси някъде, котка, качена на дърво, за която се е съобщава, че е бедстваща, гларус, заплетен в жици и стигнем до топка на дърво. Като цяло гледаме да помагаме при тези сигнали, независимо дали е човек или животно, дори и при топка на дърво, защото това е предпоставка децата да се качат и да паднат. Опитваме се в повечето ситуации да откликваме, но понякога и ние нямаме възможнсот чисто физически да поемем всички сигнали.

- Когато отивате на сигнал, хората разпознават ли Ви, радват ли Ви се, че Ви виждат, въпреки че ситуацията е огнена?

- Честно казано се случва и хората питат: „Може ли да се снимаме с Вас?” и „Ще се хвалим, че masterchef ни е гасил”. Има такива забавни моменти, които до някаква степен ме радват. Радвам се, че хората ме разпознават, че съм оставил положителни емоции в тях, което ме радва лично мен, че съм се представил на ниво и достойно в предаванео. Когато хората те разпознават, най-вече децата, защото тяхната радост е чиста, искрена и неподправена и по тяхната реакция може да съдиш дали си се представил добре в дадено предаване.