17-годишният Златомир Велчев от Айтос получи условна присъда от 1,5 години „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от 3 години, за катастрофата, причинила смъртта на връстника му Велислав Вълков. Окръжният съд в Бургас се произнесе преди минути.

Майката на загиналото момче – Димитринка, каза, че в съдебната зала много факти са останали скрити. Според нея не е станало ясно, че в колата е имало и пето момче на име Иван, както и че са тръгнали от Бургас, а не от Айтос.

Процесът тръгна точно 26 месеца, след като на 31 декември 2015 г., 15 минути преди настъпването на Нова година, при движение с несъобразена скорост на разклона за Българово по пътя Айтос – Бургас в пияно състояние се забива с автомобил „Пежо“ в мантинела. Ударът бил толкова силен, че през десния прозорец на колата изхвърчал 17-годишният Велислав Вълков. Младежът паднал в дере и загинал на място. При инцидентът пострадали още две момчета- 15-годишният тогава Дафин Ставрев и 19-годишният Стоян Кърев. Първоначално и Златомир и оцелелите пътници твърдели, че зад волана е бил Велислав. Експертизата обаче показала, че именно Златомир е карал колата. Шофирал е без книжка, със скорост 125 км/ч при максимално допустима 90 км/ч. В кръвта си имал 0.84 промила алкохол.

Подсъдимият и жертвата били в една компания и празнували новогодишната нощ, посочиха от прокуратурата. По време на тържеството пили алкохол. След това решили да вземат колата на бащата на свой познат. Така общо четирима души тръгнали от бургаския комплекс „Меден рудник“, където празнували към Айтос, където се намирала компания от техни познати. Трагедията се разиграла на връщане от новогодишния купон.