i

Цар на кукерите избраха в Веселие и Ново Паничарево, злите сили са прогонени

Кукери прогониха злите сили в Община Приморско с традиционен ритуален танц. В събота кукерска група обхождаше домовете в приморско село Веселие, а на Сирни заговезни маскирани страшилища изпълниха ритуала за прогонване на злото, лошотията и болестите по хора и животни в Нова Паничарево.

Местните жители и тази година спазиха традицията и преоблечени с атрактивни костюми от животинска кожа, маски на лицата и големи звънци на кръста изпълниха кукерския ритуал. Още от ранни зори кукерите се събираха в група и съпроводени от тъпан и гайда изпълняваха танц, с който оповестяваха предстоящата атракция. Едни от първите къщи, които кукерите навестиха, бяха на кметовете на населените места: на Стойчо Карабинов във Веселие и на Яна Жекова в Ново Паничарево. След това страшилищата влизаха във всеки дом, за да гонят злите сили. Не липсваха и шеговити закачки от персонажи, преоблечени като„доктор“, „поп“, „полицай“, „булка“, „младоженец“, „горска стража“ и други, а благодарните стопани ги даряваха с почерпка.

Кулминацията на празника бе в края на деня, когато кукерите се събраха на площада на всяко населено място и изпълниха ритуалите оране, сеене и жънене за здраве и берекет през цялата година. И в двете населени места беше избран и новият „Цар на кукерите“.

Кукеровден ще бъде отбелязан и в Китен и Ясна поляна. Ритуалът ще бъде пресъздаден на 24.02 /събота/.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"