В неделя: Вижте живото наследство на Странджа, бял кукер ще донесе благоденствие и берекет в Малко Търново

img
Снимка: Павлина ПОПОВА

На Сирни Заговезни в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска или Бял кукер

На 18 февруари 2018 г., неделя, когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден. Обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.
Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа. Белият кукер влиза в домовете и оборите на жителите Малко Търново и изпълнява древни практики за гонене на злото. Той носи благоденствие, здраве и берекет.

Празникът ще започне в 9.30 часа и ще продължи през целия ден. Честването ще приключи с изпълнение на традиционенния обряд „Пали-кош”, който ще започне в 17.30 часа до църквата в града. Ритуалът символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

През целия ден Кукерската дружина ще обхожда града, влиза в домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината. В края на деня кукерите ще се съберат в центъра на града за представяне на ритуала „Заораване”. След това ще извършат и традиционния обряд „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът ще продължи със странджански хорà и веселие.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?