На 18 февруари 2018 г., неделя, когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден. Обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.
Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа. Белият кукер влиза в домовете и оборите на жителите Малко Търново и изпълнява древни практики за гонене на злото. Той носи благоденствие, здраве и берекет.

Празникът ще започне в 9.30 часа и ще продължи през целия ден. Честването ще приключи с изпълнение на традиционенния обряд „Пали-кош”, който ще започне в 17.30 часа до църквата в града. Ритуалът символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

През целия ден Кукерската дружина ще обхожда града, влиза в домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината. В края на деня кукерите ще се съберат в центъра на града за представяне на ритуала „Заораване”. След това ще извършат и традиционния обряд „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът ще продължи със странджански хорà и веселие.