Швейцарското правителство забрани на собствениците на кучета да използват устройства, които пречат на техните питомци да лаят, предадоха Франс прес и ТАСС.

На състоялото се съвещание в сряда бяха внесени редица поправки във ветеринарните правила на страната, които имат за цел по-хуманното третиране на представителите на животинския свят.

Вече е забранено да се превозват омари в лед, а при тяхното готвене няма да бъде допускано те да се пускат живи във врялата вода. Те ще трябва да се умъртвяват предварително. Тези нови разпоредби бяха публикувани в сайта на правителството.

"Всякакви устройства, което пречат на кучетата да лаят и включващи се автоматично, когато животното издава звуци, вече ще бъдат забранени за употреба", се казва в съобщението. Въвеждат се и допълнителни мерки за пресичане на търговията с кучета, вкарани нелегално в страната. При тяхната продажба задължително ще трябва да се посочва адрес и да се дават сведения за произхода на животното.

Живите ракообразни, като омарите, не трябва да се транспортират в лед или в ледена вода. Водните обитатели трябва да се държат в тяхната естествена среда. Те трябва да бъдат зашеметявани, преди умъртвяването им. /nova tv