„Като полицай много хора не те харесват и подават сигнали срещу тебе. Това е положението. Ми какво значи хванат? Бялата мида е позволена за улов с ръчен способ и съответно за това се издава лиценз. Минималната норма, ако нямаш такъв, е 3 кг на ръка. Бях в морето, тренирах и намерих една гаца с 9 кг., която изкарах на кея. Дойдоха хора, никой не каза, че ме е видял, че съм ги изкарал. Позволеното е 3 кг.“, това заяви пред БургасИНФО тази вечер шампионът по подводен риболов Анастас Бъчваров, който е полицай в местното управление. Именно заради него е бил екшънът тази вечер на пристанището, за който по-рано съобщихме (ВИЖ ТУК).

„Отнасям административно наказание от ИАРА. Не съм ходил с трал, просто тренирах като състезател по подводен риболов. Подаден е бил сигнал срещу мен, има анонимни хора, това е напълно нормално – аз съм полицай, това е малък град и на много хора съм неудобен“, каза още Бъчваров. Той подчерта, че има хора, които вадят по 200-300 кг.

„Това, за което мен ме причакаха, не е престъпление, няма как да ме задържат. Нито има на лодката ми трал, нито нещо друго нередно. Влязох да плувам. Редовно се гмуркам и ходя за риба с харпун. Днес беше като един от много дни. Наказанието ми е съставен акт, парична глоба ще бъде, която ще стане ясна на по-късен етап. Аз ще представя в пиисмена форма моите възражения. Нямам никакъв уред за ловене на риба, единствено влизам в морето с маската и харпун“, добави Бъчваров.

Той каза, че на кея се били събрали 15 души, за да видят как излиза с 10 кг. бяла мида. „Аз бях с лодка, за да се придвижа, за да се гмуркам, но нямаше нищо повече.“, каза още той.