Впечатляващо шествие премина днес през Приморско за Никулден. Той се отправи от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, където преди това отец Гавраил отслужи тържествена Света литургия в чест на покровителя на рибари и банкери Николай Чудотворец. На нея присъстваха кметът на Приморско Димитър Германов, председателят на Общинския съвет Златина Тюлиева, много рибари и местни жители. В празничния ден свещеникът каза, че започва и изписването на църквата, средства за което са отделени от общинската администрация.

Шествието се отправи към пристанището, където бяха хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари. Венци и цветя бяха положени и на паметната плоча на загиналите рибари от морския град.

Същевременно пред сградата на Общината бяха разположени маси, като се раздаваше безплатно осветена рибена чорба, печена риба и вино.

„Като хора, израснали на морето, препитавайки се чрез него или просто обичайки го от сърце, нека всички в този ден да благодарим на светеца – покровител – Св. Николай Чудотворец! Обръщайки се към него в добри дни и мигове на изпитания, нека дружно се помолим да ни закриля, да ни сочи верния път и да ни води напред!

Празникът е повод за радост и веселие, за дълбока признателност към всички моряци, рибари, търговци и банкери. През целия си живот Св. Николай Чудотворец е бил пример на добродетелност, човеколюбие и скромност. Бил е символ на силата и добротата. Нека ни служи за пример и ни помага във всекидневните изпитания, за да творим повече добрини!“, е поздравът на кмета на морската община Димитър Германов.

Празничното настроение ще продължи и вечерта, когато ще бъде кулминацията – запалване на 10-метрова коледна елха, която ще постави началото на Коледните и Новогодишни празници.

В Китен местните жители се събраха в градинката пред кметството, където също беше раздаван курбан и печена риба. Кметът на града Катя Вълчева поздрави хората, като отново им беше приготвила изненада – рецепти за пълнен Никулденски шаран, както и миди с ориз по китенски. Специалното при приготвянето им е, че се варят с вода, точно от Китен. Същевременно поздрави получиха и местните жители, които тази година навършват кръгла годишнина.