С факелно шествие, посещение на Историческия музей, рецитал на ученици от СУ „Н. Вапцаров“ и музикална програма на ФА „Приморско“ жителите на морския град запалиха огъня на просветата и отбелязаха Деня на народните будители.

Десетки жители и гости се събраха пред сградата на местното читалище, за да вземат участие в традиционното факелно шествие. В него се включиха учители, ученици, читалищни дейци, граждани, всички родолюбиви хора с национално самосъзнание. В групата на будителите беше и председателят на Общинския съвет Златина Тюлиева. След като запалиха огъня на просветата, пазителите на националната идентичност с шествие преминаха през централната улица до Историческия музей. Там те бяха посрещнати от служителите на Историческия музей, а самодейците от ФА „Приморско“ представиха специално подготвена програма за празника. Репертоарът на талантливите изпълнители, с ръководител Христо Йорданов, включваше български народни песни и църковни песнопения. В програмата с рецитали се включиха и възпитаниците на СУ „Н. Вапцаров“.

Ден преди това училищното ръководство организира образователна програма за своите ученици, с която бе отбелязан общобългарския празник. За поредна година в курортната община показаха съпричастност към един от най-българските празници. Поредица от инициативи насочва вниманието на младите, към изконните ни ценности, защото именно на тях се пада мисията на пазители на българските духовни и културни традиции.

Денят на народните будители е едни от най-тачените празници и от кмета на община Приморско, д-р Димитър Германов, който всяка година отправя своите поздравления не само към учители, детски възпитатели, читалищни и музейни дейци, а и към всички, които с делата си могат да бъде определени като съвременни будители.