Аз съм в ужасно здравословно и психическо състояние. Невинен съм. Пред обществото ме направиха черна точка. Това заяви пред Бургаския окръжен съд Тодор Давидов-Гринго, известен като интимната половинка на певицата Софи Маринова, който беше задържан в Айтос като помагач за изнудването на предприемача Асен Атанасов. Той заяви, че иска да е на свобода, защото имал участие година напред, искал да бъде и при оперираната си жена.

Другият задържан с него в Айтос – Стефан Сливков, също моли в съда Давидов да бъде пуснат. „Искам да помоля да наложите на Тодор най-леката мярка. Защото то е невинен, аз съм виновен.

Прокурор Елка Добрикова настоява да останат под стража. Има показания на нов свидетел, който твърди, че Гринго е купил телефона на Сливков. Обвиняемите са дали нови обяснения, които не кореспондират с доказателствата по делото. Няма никакви данни върху Сливков да е оказван психологически или физически натиск. Обвиняемите, в случай, че бъдат пуснати, могат да извършат ново престъпление или да се укрият, смята прокурорът. Двамата са оказвали психическо въздействие върху бизнесмена Атанасов, заплашвали са го. Гринго е ангажирал и трети лица, които да следят предприемача. Липсват доказателств, че показанията на обвиняемите са режисирани, каквато е тезата на защитата.

Според адвоката на Тодор Давидов – Красимир Кацарски, в новите си показания Сливков твърди, че е действал сам. Иначе двамата се познавали от 8 години. Сливков имал работа тук и звъннал на Гринго. Наел му стая за две нощувки, платил 50 лева. Но Давидов изобщо не знаел защо Сливков е дошъл. Други двама свидетели защо заявяват, че се познават с Давидов и са дошли да се видят с него, но той не им е давал указания да следят когото и да било.

Според Кацарски мярката на Гринго задържане под стража е взета, заради това малко по-известни хора да бъдат задържани. Той иска Давидов да бъде пуснат срещу подписка или без мярка за неотклонение.

Адвокат Станко Кралев пък каза, че Давидов е осигурил приятелска подкрепа на Сливков. Оказал му е помощ и може би, защото бил по-комуникативен му съдействал да си купи телефон. Давидов е публично разпознаваем и ако имало някаква конспирация, нямало да бъде до Сливков при покупката.

Защитата на Сливков също настоява той да бъде пуснат от ареста. Разпитът му бил извършен 20 часа след задържането, а служебният му адвокат не му бил обяснил правата. В първите си показания заявил, че Гринго го е накарал да извърши престплението, но после казал, че действал сам. Причината била, че Атанасов бил лихвар и постоянно му вдигал лихвата.