В разгара на сезона в Приморско избухна горещ спор за нощните заведения, извършваните проверки и необходимостта от баланс между хотелиери и собственици на дискотеки, за да може да има нощен живот, но и нормална ваканция на туристите, желаещи спокойствие.

Двама собственици на популярни дискотеки и заведения в Приморско и Китен реагираха бурно срещу проверки, извършвани в обектите им. „За четири седмици четири пъти ми правят проверки. Спират отпред 6 коли, затварят цялата улица, влизат в заведението 15 души все едно е станало тежко престъпление. Всичко това става точно в петък или събота вечер, когато заведението е пълно. Така ни гонят клиентите“, каза пред БургасИНФО Георги Димитров, който е собственик на ресторант „Вълчан войвода“ в Приморско, както и на бар „Кокаин“ в Китен, „Кавали клуб“, бар „Вокали“ и други.

Общината реагира екстремно и организира среща с представители на бизнеса, на РУП-Приморско и общинската администрация, за да може да бъдат изгладени различията. Залата в сградата на Общината беше препълнена, като със собствениците на обекти се срещнаха кметът Димитър Германов и началникът на полицейското управление Калин Стоянов.
Бизнесменът Георги Димитров отправи упреци, че проверките в неговите заведения били целенасочени и тенденциозни. „Докато проверяващите са в заведението, хората стават и заминават. Искаме да работим. Искаме да знаем кои са институциите, които предизвикват подобни проверки“, каза Димитров, който е племенник на опозиционера и бивш кмет Димитър Димитров.

Кметът Димитър Германов беше категоричен, че Община Приморско реагира по подадени сигнали за нарушения на горещия телефон, като най-често те са за силен шум в късните часове. Той отхвърли като абсолютно неверни упреците, че тенденциозно някои заведения са обект на по-чести проверки. „От страна на Общината спазваме законите, реагираме на сигнали. Някои хора смятат, че има тенденциозност спрямо тях. Няма такова нещо! Законът е такъв, какъвто е бил и миналата година, правим проверките спрямо изискванията. За заведенията, за които има повече сигнали, е нормално да има повече проверки“, каза кметът Германов. Той подчерта, че трябва да има баланс между хотелиери и ресторантьори. Германов посочи, че няма как Общината да носи отговорност за проверките, които осъществяват например от НАП или пък други институции, които искат съдействие.
Бившият общински съветник и дългогодишен собственик на дискотеки в Приморско Златин Бодуров също заяви, че основната цел трябва да бъде намирането на баланс.
„Нормално е да има жалби от силната музика и да се извършват проверки. Някои дневни заведения работят като нощни и това дразни туристите и собствениците на намиращи се наблизо хотели. Проблемът трябва да бъде решен с разговори. Все пак Приморско е място и за почивка, не само за купон. Не е приятно да има силна музика, трябва да е с нормални децибели, за да не пречи на хората, които искат спокойствие.“, каза Бодуров.