Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Иван Христов от длъжността „следовател“, съобщават от пресцентъра на ВСС. Причината е упражнявана от него търговска дейност.

На заседание днес, Прокурорската колегия изслуша Иван Христов, който имаше възможност да изрази становището си по доклада на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия, с оглед наличието на несъвместимост при изпълнение на професията.

Докладът е изготвен от Комисията по професионална етика във връзка с образувана преписка по сигнал на прокурор Рени Кирилова от Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура за наличие на несъвместимост съгласно чл. 195 от ЗСВ по отношение на следовател Христов.

Иван Христов бе обвиняван за близки връзки с Димитър Желязков- Очите.

Седмица след стрелбата по Митьо Очите, в Бургас пристигна главният прокурор Сотир Цацаров, който пред журналисти заяви, че следователят ще бъде преместен в Бургас, тъй като неговият начин на живот бил недопустим за представител на съдебната власт. Едно от най-шумните разследвания, които Христов е водил, е по делото за атентата срещу Желязков.