Сигнал на телефон 112 за поставено взривно устройство евакуира учениците от СУ „Н. Вапцаров“ в Приморско. Това бе част учение, целящо да проиграе как да реагират децата при сигнал за бомба.

Учението започна с дълго и продължително биене на звънеца, като знак за извънредна ситуация. Без паника учениците напуснаха класните стаи и се строиха в двора, където полицаите направиха показна демонстрация.

Полицейските служители показаха какви бързи и адекватни действия следва да се вземат след получен сигнал за паркиран автомобил в двора на училището със заложено самоделно взривно устройство. Най-напред те се убедиха, че в класните стаи не е останало нито едно дете и че всички са на безопасно разстояние. След това на помощ се притекоха и служители на Гранична полиция със специално обучено куче. Немската овчарка на име Джери щателно претърси автомобила-заплаха и след като надуши опасното устройство, реагира пасивно, като седна пред него. Реакцията на кучето по този начин показва, че взривното устройство е поставено на по-високо място, обясниха полицаите.

След тази демонстрация местните полицаи накараха част от децата да оставят ученическите си раници на земята, а между тях поставиха раница с „взривно вещество”. Кучето Джери отново показа уменията си, като за няколко секунди откри „опасната“ раница и легна пред нея. „Бомбите“ бяха обезвредени, а учениците научиха един безценен урок – как да се държат, ако попаднат в опасна ситуация като сегашната.

Учениците и учителите на СУ „Н. Вапцаров“ благодариха с аплодисменти на служителите на реда за показната акция и си пожелаха в реалността да не се налагат подобни действия.