Ивелина Василева подари последното издание от Червената книга на Айтос

img

Това се случи при посещението й в Айтос за подписване на договор за финансиране на изграждането на модерна пречиствателна станция за жителите на общината

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подари последното издание от Червената книга на Сдружение за опазване Една Природа. Това се случи при посещението й в Айтос за подписване на договор за финансиране на изграждането на модерна пречиствателна станция за жителите на общината.

Сдружението получиха ценното издание от министър Василева във връзка с работата по устройване на посетителски център с образователна експозиция за биоразнообразието на района. Централно място ще бъде отделено на уникалното растение айтоски генгер
Astracantha arnacantha, с кът на неговия откривател като вид за науката проф. Ст. Георгиев, описание и природозащитен статус.
За целта през есента на 2016 г., Сдружение за опазване Една Природа извърши основен ремонт на сградата на бившия Младежки център, част от общинския етнографски комплекс Генгер в парк Славеева река.

Авторът на идеята за посетителска експозиция и член на УС на Сдружението - д-р Светла Далакчиева е убедена, че айтоските баири крият редица редки и застрашени растения и животни.
"Само тук, в целия свят, може да видите генгера. А вие знаете ли какво е това? Растение? Насекомо? Малцина, извън възрастните жителите на Айтос, познават това ендемитно българско растение. Няма и откъде да разберат, защото липсва място със специализирана информация, където посетителят да научи нещо повече за този необичаен вид. Айтоският генгер е включен в последното издание на Червената книга на България, затова ще използваме ценния подарък като първи експонат в нашата експозиция." - казва още биологът.

Освен информация за уникалното растение, в центъра ще се създаде читалня със специализирана научна и научно-популярна литература в областта на биологията и природните науки. Тя ще е на разположение на айтозлии и най-вече младите хора в града, които ще могат необезпокоявано да открият, поседнат и прочетат нещо повече за биоразнообразието. До сега такава литература е изключително трудна за намиране както в Айтос, така и в цялата област.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав