Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, въпреки нечовешките метеорологични условия, които връхлетяха Созопол от рано тази сутрин. 18 младежи аплодирани от присъстващите получиха благословия от отец Иван, който хвърли кръста в бурното море. Още щом полетя дървения кръст във въздуха, силният вятър го пое и го понесе още по навътре в морето, където високите двуметрови вълни го погълнаха. Това, обаче не попречи на участниците и те се хвърлиха в ледените води и заплуваха навътре в морето. Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Калоян Николов, който хвана кръста. Той спаси кръста в бурното море и гордо го вдигна над главата си, посрещнат от бурните аплодисменти на присъстващите на ритуала. По традиция, позната само в Созопол , кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре сред пенливите вълни. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа Никола Бобчев.

Победителите и всичките 16 смелчаци бяха поздравени от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова и зам. кмета на общината Катя Стоянова.

Победителят в тазгодишният Богоявленски ритуал Калоян Николов е треньор по плуване и участва в него за шеста година, като миналата година бе подгласник на спасителя на кръста. Той получи награда осигурена от община Созопол на стойност 150 лв. Неговият подгласник Никола Станимиров Бобчев бе награден със 120 лв., а всички останали участници получиха по 80 лв.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е било замръзнало. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция. „ Така здравето стига до повече хора”, пък е мнението на победителят Калоян Николов за созополската традиция.

Богоявление започна в 8.00 ч. със празнична света литургия, отслужена от отец Иван и отец Димитър в църквата „Св. Георги Победоносец”. Литийното шествие, предвождано от отец Иван и отец Димитър, потегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град като бе посрещнато от стотици жители и гости на Созопол на морския бряг, които присъстваха на ритуалното хвърляне на кръста в морето.