Винетка за един ден и за винетка за три месеца въведоха депутатите. Това стана, след като приеха промени на първо четене в Закона за пътищата. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от комисия и от пленарната зала и на второ четене.

Днес е последният работен ден на депутатите преди дългата им ваканция, а и като се има предвид задаващите се предсрочни избори, няма гаранция, че промените ще бъдат приети окончателно, съобщава Dnes.bg.

Пробивът на еднодневната и тримесечната винетка в парламента стана след като 132 депутати гласуваха "за", а едва петима бяха против.

Предложението за въвеждането им е на депутати от РБ и ПФ - Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.

Мотивите им за еднодневна винетка са, че липсата й е дискриминационна спрямо шофьорите на леки автомобили по отношение на тези на товарни, за които има винетка за един ден.


Според тях винетката за един ден ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната. За тримесечната винетка реформаторите и патриотите смятат, че е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната винетка.

Според вносителите тримесечната винетка ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа с колите си само през летния сезон.

Такъв тип винетен стикер ще е оправдан да се въведе и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат още депутатите.