Бургас изнася строителството, което създава конфликт между инвеститори и съседи, от центъра на града и жилищните комплекси в нови зони, като за целта са опроделени около 10 хил. дка за жилищни сгради в Банево, Кюшето, Долно Езерово, Крайморие, Меден рудник.

Така се търси баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани.

„В момента град Бургас се търси за жилищно строителство. Доскоро хит бяха Созопол, Поморие, Сънчев бряг, но в момента интересът е насочен само към Бургас, може би пазарно се реализират бързо жилища в тук. Разбира се желанието е да строят в законно закупени частни терени, но това създава голяам дискомфорт на хората, които вече живеят в съседство на тези територии. Хората с право негодуват. Ние трябва да спазваме законите. Но много сме притеснени и загрижени от недоволството на съседите. Има много забавени строителни процедури и преписки, забавяме издаването на решенията за строеж, инвеститори ни заплашват със съдебни порцеси, защото губят пари и инвестициии“, каза кметът Димитър Николов пред журналисти днес. Като пример той посочи поредния сблъсък между инвеститор и местни жители – района зад блок 1Б, известен като Поморина в ж.к. „Славейков“.


Поредният сблъсък на инвеститор и местни жители е в ж.к. "Славейков", за омагьосания кръг там - очаквайте по-късно

„За новите квартали правим ПУП и планове за улична регулация, за да бъдат точно дефинирани територииите къде са зоните за жилищно, социално строителство и останалите многофункционални сгради. Община Бургас ще започне с общински средства да изгражда инфраструктура. Всяко желание за инвестиции в новите жилищни територии ще бъдат разглеждани приоритетно, ако трябва ще работим събота и неделя, за да издаваме разрешителни за строеж“, каза кметът Николов.

"Острица" например е вилна зона на квартал Банево, която се оказва предпочитана от бургазлии, които купуват терени и се изнасят да живеят там, вместо в активния град. „Има много сериозен интерес към Маринка и Димчево за жилищни нужди. От началото на 2016 се наблюдава тенденция за приоритет в броя на издадените разрешителни за строеж на едноетажни еднофамилни жилищни сгради. Наблюдава се интерес за строителство в Крайморие, като там виждаме желание за раздробяване на имотите, които са за еднофамилни сгради“, каза главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство са:

Разширение кв. Банево: - изток - 258 дка - запад - 175 дка Острица 1 и 2 - 2124 дка

Разширение жилищна зона кв. Долно Езерово - север- 31 дка

"Кюшето" /курортна зона Ъгъла/ - 1489 дка

Разширение зона Минерални бани - 1547 дка

Квартал "Крайморие" - нови 3011 дка

Зона Д - "Меден рудник" - нови 1 130 дка

Разширение зона Б- "Меден рудник" - 166 дка

Нови зони за бизнес:

С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП в следните зони:

- Разширение промишлена зона Север - 920 дка

- Промишлена зона Долно Езерово 850 дка - Промишлена зона "Меден рудник" /по пътя за Средец/ - 650 дка

През 2017 г. започва изработването на ПУП за нов гробищен парк в Меден рудник - 55 дка.