По традиция всяка година на празника на Бургас Никулден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, по време на която своите награди поучават удостоените през годината почетни бургазлии.

Тази година четирима получиха високата чест и наградите от кмета Димитър Николов и председателя на местния парламент Константин Луков.

Първа Жива Кюлджиева получи званието "пичетен гражданин". Тя е родена през 1932 г. в Бургас, произхожда от известен род със заслуги към България. През 2007 г. Жива Кюлджиева е удостоена със "Златна лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика и за 50 години творческа дейност.

„Аз ще си отида, но моите песни ще останат и все някоя ще сгрее нечие сърце“, каза 84-годишната Жива.

Втори званието получи Борис Бухчев, който прочете стухотворението „Празнична нощ“ по време на награждаването. Борис Бухчев е писател, литературовед и учител. Роден е в Карнобат на 16.10.1935 г.

Георги Ингилизов е третият почетен гражданин, заслужил званието тази година. Той е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. От 1982 година е литературен сътрудник, редактор, завеждащ отдел и отговорен секретар, а от 1992 до 2011 година - главен редактор на областния всекидневник "Черноморски фар". От 1990 до 1994 година е едновременно и главен редактор на хумористично списание за деца "Веселушко". От 2011 година е редактор в списанието за литература, изкуство и култура "Море".

Руси Куртлаков обеща, че целия си съзнателен живот ще даде за бургазлии и град Бургас. Той е роден на 18.06.1946 г. в с. Межда, Ямболско. Неговата голяма любов е изобразителното изкуство. Галерия "Бургас", на която Куртлаков е собственик, e открита на 1998 г. и там се представят именити художници. Руси Куртлаков е член на Съюза на българските художници.

Трима бургазлии бяха отличени с медал "Достойна служба". Това са старши учителят Димитрина Тодорова от ПГПАЕ "Гео Милев", зъболекарят д-р Николай Шарков - завеждащ детско отделение и член на Районната колегия на БЗС, и д-р Неделчо Делев - зъболекар, завеждащ детско отделение и член на Районната колегия на БЗС.

Петима младежи получиха "Почетна значка на Община Бургас" за проявен героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест. Александър Пеев, Радостин Богданов и Ивелин Йотов получиха почетния знак за това, че предотвратиха телефонна измама. А Антон Ковачев и Християн Иванов помогнаха за залавянето на опасен престъпник.