Непрестaнна чалга, цигански маанета, всевъзможни вопли насред улицата и мощни тонколони, стоварени насред платното. Това е ежедневие в квартал „Странджа“ в Айтос, който вдига на главата си целия град с мощни децибели, изливащи мазни цигански ритми. Край тях шляпат боси фамилии, а в къщите от околните улици се чудят как да се спасят от адския шумов тормоз.

„Разберете, хора, няма как да вкараш циганин в правилата. Ще ви кажа истината- те празнуват всяка вечер – винаги,когато е паднал някой лев. Няма какво да ядат, но музиката е на улицата. Един от жителите на „Странджа“ мина през центъра на града с толкова мощна и огромна тонколона, че беше по-голяма от него. Той няма пари, няма транспорт, но я носеше на гърба си, за да празнуват вечерта. Това е. Как може да се спре?“, коментираха жители на Айтос пред БургасИНФО.

В Айтос се сформира група от протестиращи граждани, които настояват за среща с кмета Васил Едрев по проблема. „Градът ни е малък, всичко кънти. Не е нормално целият град да е нащрек. Има вечерен час, има и приемливи децибели. Не е нужно всичко да се побърква. Съседи, живеещи в близост до кв. „Странджа“, ми звънят постоянно с оплаквания. Няма политическа цел, но трябва да бъде решен проблема. Да има регламент.“, каза Галина Димитрова – общински лидер на ВМРО в Айтос. Тя се опитва да не придава политически и етнически привкус на недоволството на хората, които са склонни към по-кардинални мерки – директната забрана на сватби на открито.

Хората искат среща с кмета Васил Едрев,която трябвало да се проведе в понеделник, но поради служебни ангажименти на градоначалника в София се отлага – евентуално за вторник или за сряда.

БургасИНФО провери нагласите в Общинския съвет в Айтос по въпроса, тъй като той се насочваше и към факта, че в местния парламент ДПС има най-многобройна група, а в нея има представител на въпросния ромски квартал. Имаше опасения, че въпросът може да ескалира заради политически интереси преди предстоящите избори.

Оказа се обаче, че представители на различни групи в ОбС, като граждани, са изцяло съпричастни към негодуването на хората. „Това е лудост. Няма сила, която да ги спре“, коментира представител на ГЕРБ. От ДПС също заявиха, че децибелите трябва да бъдат намалени. Според общински съветници от различни формации, единственият изход е да бъдат проверявани постоянно подобни улични мероприятия, взривяващи спокойствието на околните.

„Вие, като се женихте, цял Бургас ли разбра? Нямаме нищо против традициите на различните етноси, но нека да не се налага хората да се съобразяват с тях постоянно. Не можем да спим“, ядосваше се айтозлия пред БургасИНФО.

В града се носят легенди за ежедневието на ромите, което се свежда до елементарен график – събота и неделя- на сватба, понеделник- почивка и изтрезняване след сватбата, вторник - работен, но понякога, сряда – на годеж, четвъртък – малко работа и много почивка, петък – подготовка за сватба, тъй като идва събота и неделя.

„Има общинска наредба, но циганинът си е такъв, ще излъже всеки – посреща полицаите, намаля музиката и после -отново е на макс. Най-изнервящо беше положението на 9-ти септември, но снощи примерно, пак имаше музика. И да сте тук сега – пак е така!“, казаха жители на района. Положението е още по-изнервящо от факта, че махалата се намира в близост и до болницата в града.

Хората се надяват срещата с кмета Едрев да даде резултат, както и да се намери място, където тези ромски сватби да протичат, без да вдигат на главата си останалите жители на града. Според предварителните проучвания на БургасИНФО обаче това е почти невъзможно, тъй като няма сила, която да накара ромите да приберат тонколоните от улицата, но пък успокоителното е, че идва зима и тогава външните музикални изяви може да бъдат ограничени.