Министерският съвет одобри трансфер в размер на 1 608 000 лв по бюджета на Община Айтос за изпълнение на един от най-мащабните местни проекти, за които местната администрация чака финансиране години наред. Проектът е за пълното обновяване на знаковия за целия регион парк "Славеева река". Средствата са отпуснати заради железните мотиви на кмета Васил Едрев за значението на парка за жителите и гостите на област Бургас, които срещнаха разбиране от Министерския съвет и финансовия министър Владислав Горанов, смятат от общинската администрация. Айтос отчита и приноса на председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и бургаските народни представители на ПП ГЕРБ за реализиране на голямата надежда на айтозлии - финансиране на новата визия на парка.

"Славеева река" напълно заслужава инвестицията, тъй като е най-големият изкуствено създаден парк в Югоизточна България. Той е част от един цялостен комплекс за отдих, култура, спорт, туризъм и съхранени традиции на територията на града. Свързаността му с Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер" и многото природни, исторически и архитектурни забележителности го правят привлекателно място за отдих за жителите на целия Бургаски регион и предпочитана дестинация за български и чуждестранни туристи.

"Паркът е нашата гордост, и нашата болка. В продължение на близо 25 години за този символ на града почти нищо не е направено. Още през миналия мандат, общинската администрация подготви проект за близо 2 млн. лв, който предвижда пълното му обновяване. Проектът е ключов за айтозлии и мой личен приоритет като кмет на Община Айтос. За мен е изключителна привилегия да обявя пред гражданите на община Айтос, че проектът получи финансиране и ще бъде реализиран.", коментира кметът Васил Едрев.

В парка се намира един от малкото лицензирани зоопаркове в страната с 200 питомци, Ловно-стрелкови комплекс и язовир "Парка". В непосредствена близост са и най-известните айтоски природни забележителности – скалните образования „Трите братя”, „Казаните”, „Кралимарковски стъпки” и др. Те са разположени в съседство с парка на територия от 3000 дка, на които расте и единственият в страната рядък растителен вид „бодливо сграбиче”,” айтоски клин” (Astracantha aitosensis) или както местните го наричат „генгер”. В момента в парка се изгражда и нов Посетителски цертър "Айтоски генгер".

Само по време на популярните в цялата страна фолклорни празници „Славееви нощи”, за изяви на откритата сцена в парк „Славеева река” се събират над 3000 изпълнители от различни фолклорни области на страната.

Проектът, който ще бъде реализиран с одобрените от МС средства е първият, след промените от 1989 г.., който има претенциите да даде съвсем нова визия на най-прочутата айтоска забележителност. Планираните дейности обхващат цялата площ на парка от 381.305 дка, включително и подходите към него. Целта е изграждането на завършена и достъпна среда за отдих и занимания на открито.

Реконструкцията ще започне още от входната арка с нова настилка на алеите и парково осветление. Ще бъдат изградени няколко нови зони, кътове за отдих, спортен комплекс, детски площадки и фитнес на открито, крайречна алея, нова лятна естрада, водна площ с кът за отдих и места за сядане, новопроектирана детска площадка, втора реконструирана детска площадка, зона за пикник с барбекю и чешми и др. Важно място в проекта заема Спортният комплекс, който ще бъде изграден на мястото на „сухото”/от поне две десетилетия/ езерото с площ 3696,88 кв. м.

И това са само малка част от идеите, заложени в работния проект. Той включва и специална грижа за дървесната растителност и изключителното растително разнообразие.

Предстои Община Айтос ще обяви обществена поръчка за изпълнител, намеренията на кмета Васил Едрев са реализацията на проекта да започне във възможно най-кратки срокове.