Афишът на Бургаски музикални празници за месец август започва с операта „Травиата”. Тази вечер от 20:30ч. на сцената на Летния театър гласове ще извисят талантливата Веселина Василева, която ще се превъплъти в безпътната Виолета, Даниел Дамянов, който ще изиграе нейния любим Алфред Жермон, и Марян Йованоски, който ще влезе в образа на строгият му баща Жорж. Режисьор на „Травиата” е директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев.

Произведението на Верди представя куртизанката Виолета и искрено влюбения в нея Алфред. Въпреки миналото на Виолета, двамата заживяват заедно в къща до Париж до момента, в който бащата на Алфред не обвинява младата жена, че проваля живота на сина му и компрометира цялото семейство. Причина за гнева на Жорж Жермон е това, че дъщеря му не може да се омъжи, докато брат й има връзка с куртизанка. От любов Виолета решава да жертва щастието си и пише писмо, с което напуска Алфред. Когато двамата се срещат на бала у нейна приятелка, той унижава Виолета и хвърля спечелените на комар пари в краката й. Тя припада, а след жестоката постъпка Жорж Жермон разкрива истината за раздялата им. В следващата сцена Алфред се е разкаял и вече държи любимата в прегръдките си, но тя е болна – туберкулозата изцежда последните й сили. Драматичните обрати ще бъдат представени сред уникална сценография, включваща огледални декори.

„Травиата” е част от програмата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2016, които се организират от Държавна опера – Бургас и Община Бургас в памет на големия диригент.