Виждали ли сте красиви момичета, скачащи с широки усмивки върху странните пружиниращи обувки, които с видима лекота изпълняват аеробни упражнения, приличащи на танц на фона на модерни парчета? Те вдъхновяват, предизвикват симпатии и заразяват с настроение. Спортът им е Kangoo jumps, който преди няколко години придоби широка известност и стана мания сред младите и модерни момичета и жени. Оказа се обаче, че тренировките при професионален инструктур в Бургас са повод за истинска война, за момента те се провеждат само на едно място, въпреки широката популярност на спорта и неговата възможност за бързо разпространение, както сред работещи, така и сред учещи хора. Каква е причината? Това разказаха група млади момичета, запалени по „скачащите обувки“. Оказа се, че месеци наред са принудени да тренират сред руини, защото не могат да пробият, за да развиват хобито си според правилата. Вижте разказа им, като запазваме в анонимност имената и залата, в която в момента тренират, заради риска да загубят и сегашното си помещение, в което да упражняват любимия си спорт.

„ От години тренирам, преди няколко месеца решихме да създадем собствена група. Купихме обувки, чиято минимална цена е 190 лева. Имаме 10 от тях, колкото е разрешено за любители, готови сме да сформираме група, защото сме много запалени. Този спорт тонизира, след работа буквално се превръщаш в нов човек. Но той трябва да е достъпен за много жени, а защо не – и мъже!. Тръгнахме с много енергия, тренировката при нас е 5 лева – колкото е наемът за обувките, защото те също искат подръжка. Идеята ни е просто да запалим хората да спортуват нещо наистина зареждащо. За момента ние сме любителска група, но ако искаме да се разрастваме – трябва да имам сертификат за професионален инструктор. На практика това означава да мина през курс в София“, каза инициаторът на момичетата-ентусиасти. Точно това обаче се окзава непреодолимата пречка, която тормози момичетата. След курса те трябвало да се явят на изпит – както писмен, така и практически. Писменият се оценява с точки, но практическият – е строго субективен и зависи от мнението на членовете на съответаната комисия. Притесненията са, че именно там е спънката в Бургас да има повече от един клуб, който да провежда тренировки по ефектния спорт. „Има момичета, които са принудени да тренират с група по домовете си. Били са буквално отрязани. Това не е нормално, какъв е този насаден страх?“, питат дамите. Момичетата искат да имат реален и равен шанс да излязат и да се развиват в спорта, който обичат. Притесненията им, че се налага монопол, идва от факта, че трудно намират частна зала, в която да тренират в Бургас. „Собствениците първоначално ни приемат и буквално след минути – с увъртане ни отказват, което означава, че някой друг им казва как да реагират“, притесняват се младите жени.

Те не искат да печелят и да превърнат тренировките си в индустрия, а да дават възможност на работещите жени да могат да се забавляват, спортувайки след 19 часа, като имат избор къде да тренират.