Иранският гражданин, обвинен в контрабанда на 196 кг. хероин през България, остава за постоянно в ареста , определи днес Апелативен съд –Бургас.

Амир Реза Какванд беше задържан на 05.07.2016г., на КГПП Лесово Обл.Ямбол с товарен автомобил влекач с полуремарке, в който в консервни кутии митническите служители откриха наркотик на стойност около 18 млн.лв. Обвинението срещу него е за престъпление по чл.242 ал.ІІ вр. с ал.І от НК.

В съдебното заседание прокурорът пледира за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение, защитата настоя за домашен арест.

Пред съда иранският шофьор обясни, че не е знаел какво превозва, защото стоката се товарила в Техеран и той няма достъп до нея. Амир Реза Какванд заяви, че е невинен и поиска да бъде освободен.

Според въззивният състав към момента е налично обосновано предположение, че иранският гражданин има връзка пренасяния наркотик. Фактът, че е единствен шофьор на товарния автомобил е достатъчен да се приеме, че има отношение към пренасяния хероин. От друга страна наказанието за този вид престъпления по българския НК- до 10 г. лишаване от свобода е предпоставка за опит да се избегне наказателното преследване. В определението е цитирано конкретно решение на ЕСПЧ в Страсбург в тази посока.

Искането за домашен арест следва да се отхвърли само поради това, че обвиняемият няма постоянен адрес и жилище на територията на Р.България , където се провежда разследването, смятат апелативните съдии.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.