Ясна поляна за пореден път събира майстори на длетото. Двадесет и седмото издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво ще започне на 12 юли /вторник/. Официалното откриване на пленера е предвидено за 19 часа, след което за 20 дни Ясна поляна отново ще стане арт-центъра на Източна България.

Петима скулптори - Иван Чолаков, Никола Диков, Кристина Йосифова, Николай Мартинов и Снежана Симеонова, ще се срещнат в селото, за да обменят опит и да творят заедно. Те ще изваят идеите си, вдъхновени от уникалната странджанска природа. След приключване на симпозиума по традиция произведенията им ще останат в Ясна поляна и ще бъдат монтирани във вече богатата галерия на открито в селото.

Успоредно с големите майстори тук ще се трудят и техни млади последователи. На 23 юли в Ясна поляна ще се проведе традиционният Детски пленер по живопис. Малките художници ще рисуват сред природата и в салона на местното читалище.

Националният симпозиум по скулптура в дърво от десетилетия е утвърден в културния календар на община Приморско. Негови организатори са Община Приморско, Съюза на българските художници, кметство Ясна поляна, НЧ „Л. Н. Толстой 1926" и художникът - скулптор Никола Диков.